Onderwijs, werkgevers en gemeente helpen statushouder aan duurzame arbeidsplaats

· leestijd 2 minuten Algemeen

Statushouders laten doorstromen naar werk en hen daarbij begeleiden. Dat is het doel van het traject WerkNu van onderwijsinstellingen START.Deltion, onderdeel van Deltion College en StartCollege, onderdeel van Landstede Groep. ‘Na de inburgeringscursus stopte de begeleiding voor statushouders. Wij vonden als onderwijsinstellingen dat dit anders moest. Veel statushouders zijn niet in staat om zelfstandig hun weg te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt en komen in de bijstand terecht. Tegelijkertijd staan bedrijven te springen om nieuwe werknemers. START.Deltion en StartCollege willen dit met elkaar verbinden, zodat statushouders begeleid kunnen doorstromen naar werk’, legt Hans van Halteren van StartCollege uit. Inmiddels zijn er al 16 statushouders die aan dit traject deelnemen.

Het leer-/werktraject van WerkNu is eind oktober 2018 van start gegaan. In het traject volgen statushouders na de inburgering één dag in de week een BBL-entreeopleiding gericht op logistiek bij START.Deltion. Eén dag in de week krijgen de deelnemers taalondersteuning bij StartCollege. Zij leren de vaktaal op de werkvloer, maar ook hoe je een cv maakt en solliciteert. Daarnaast werken de deelnemers, met behoud van een uitkering, maximaal een half jaar bij een bedrijf in de sector logistiek. Na een half jaar krijgen zij een arbeidscontract. Door deze driedelige aanpak: taal, Entree-diploma en bemiddeling naar werk krijgt elke deelnemer de kans om zich te ontwikkelen tot een duurzaam inzetbare werknemer.

Doorlopende leerlijn naar werkgever
‘WerkNu is een integrale samenwerking tussen de overheid, de werkgevers en het onderwijs. Wij hebben een gemeenschappelijk belang. Je wilt dit namelijk duurzaam neerzetten. We zorgen er samen voor dat statushouders en inwoners zich kunnen ontwikkelen zodat zij beter in staat zijn om zelf kansen te creëren of aan te grijpen. Wij faciliteren de instellingen om een doorlopende leerlijn naar de werkgever te ontwikkelen’, vertelt Carel Plas van de gemeente Zwolle. Inmiddels is Zwolle niet de enige gemeente die aan WerkNu verbonden is. De gemeenten Hellendoorn, Zwartewaterland, Hattem, Hardenberg en Ommen doen allemaal mee. Carel: ‘Het project is dus niet alleen voor onze gemeente, maar voor de gehele regio.’ In de toekomst willen StartCollege, Deltion College en de gemeente Zwolle dergelijke trajecten starten tijdens de inburgering, in plaats van na de inburgering. Deze opzet is in lijn met de nieuwe inburgeringswet die per 1 januari 2021 ingaat.

Integreren op de werkvloer
Eén van de werkgevers waar deelnemers van WerkNu werkzaam zijn, is Kruitbosch. ‘Wij hadden destijds behoefte aan personeel en wilden statushouders een arbeidsplek bieden, maar het lastige was om elkaar te bereiken. Via de onderwijsinstellingen kwamen we bij WerkNu. Sinds eind januari werken twee deelnemers van het traject bij ons op de logistieke afdeling. In het begin was het best even wennen vanwege de taalbarrière, maar inmiddels heeft iedereen zijn plekje gevonden en zijn we echt een team met elkaar. De deelnemers hebben een vaste begeleider op de werkvloer, maar ook de andere collega’s helpen hen graag. Je ziet hen groeien in het spreken van de Nederlandse taal en het zelfstandig uitvoeren van de werkzaamheden, zoals werk voorbereiden en order picking’, vertelt Henk Velthuis van Kruitbosch.

Deuren openzetten om kansen te bieden
Kruitbosch vond het vanuit sociaal oogpunt belangrijk om aan WerkNu deel te nemen. Henk Velthuis: ‘Er zijn best veel statushouders in de regio. Willen we hen een kans bieden, dan moeten we als werkgevers wel de deuren openzetten.’ Bedrijven die zich aansluiten bij WerkNu houden overigens goed contact met de onderwijsinstellingen. Henk Velthuis: ‘We hebben bijvoorbeeld laatst een masterclass gehad over interculturele communicatie. Niet elke statushouder is hetzelfde, iedereen heeft zijn eigen cultuur. We weten nu hoe we hier goed op kunnen inspelen binnen het bedrijf.’

Werkgevers die geïnteresseerd zijn of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Hans van Halteren via hvanhalteren@landstede.nl/ 06 54 25 29 98.

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 23 uur geleden