Afbeelding
Eigen foto

Realisatie zonneweide op Hessenpoort komt in zicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

HESSENPOORT - De officiële ondertekening voor de levering en installatie van een zonneweide op bedrijventerrein Hessenpoort was op vrijdag 19 april.

Arap-John Tigchelaar, voorzitter van de Coöperatie Zonneweide Hessenpoort, en Auke Peringa , algemeen directeur van de Energiewacht Groep, zetten hun handtekening onder het document. Dit gebeurde op de locatie waar de zonneweide straks ook daadwerkelijk zal staan. De zonneweide is een initiatief van meerdere ondernemers op Hessenpoort. Met een toegekende SDE+ subsidie en een lening van Energiefonds Overijssel is de zonneweide in september van dit jaar een feit.

De aanleg van de zonneweide gebeurt onder regie van de Energiewacht Groep waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale en regionale onderaannemers. In november 2018 ondertekenden wethouder Monique Schuttenbeld van de gemeente Zwolle en de Coöperatie Zonneweide Hessenpoort de huurovereenkomst. De coöperatie huurt de grond voor minstens de komende vijftien jaar van de gemeente.

Er komen drie productievelden met daarop 19.224 panelen. De zonneweide, van 6,6 hectare groot, ligt grotendeels onder hoogspanningsmasten en moet een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van Hessenpoort. De jaarlijkse opbrengst van ruim 6 miljoen kWh staat gelijk aan het elektrisch jaarverbruik van circa 1.900 huishoudens.

De zonneweide wordt eigendom van de Coöperatie Zonneweide Hessenpoort, die speciaal voor dit doel is opgericht. Meerdere ondernemers op Hessenpoort participeren via deze coöperatie in de zonneweide. De voorbereidingen zijn twee jaar geleden begonnen. De ondernemers worden in dit project bijgestaan door PM Energie uit Hengelo. De zonneweide maakt onderdeel uit van een plan om Hessenpoort in collectief verband vergaand te verduurzamen.