Afbeelding
Erik-Jan Berends

Zwolle herdenkt doden en viert bevrijding

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In het Ter Pelkwijkpark is op zaterdag 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument, voorafgegaan door de Stille Omgang. Traditiegetrouw is er voor vertrek van de Stille Omgang een Gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk.

Commissaris van de Koning Andries Heidema, burgemeester Henk Jan Meijer en enkele andere collegeleden nemen aan het programma deel. Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en

19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Vandaaruit vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden: Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor als ook Tyza van Bruggen. Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion College, leden van de Gedachteniswerkgroep, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is dit keer het Slavisch Byzantijns Koor.

Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur

voorstellingen in schouwburg Odeon. In de Plantagekerk verzorgt Anthem, koor voor kerkmuziek, een herdenkingsconcert. In diverse requiems staan eeuwige rust, liefde en licht

centraal.

Op zondag 5 mei wordt de bevrijding gevierd met het Bevrijdingsfestival in Park de Weezenlanden. Na het vlaghijsen en het Wilhelmus houdt de burgemeester een korte toespraak.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden