Afbeelding

OM eist celstraf voor steekpartij bij Leger des Heils

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het slachtoffer van een steekpartij op een opvanglocatie van het Leger des Heils in Zwolle in november vorig jaar overleefde het ternauwernood. De verdachte kwam pas maanden later met de verklaring dat het slachtoffer zichzelf stak. Tegen de verdachte is maandag in de rechtbank in Zwolle drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist.

Met een mes in zijn hand meldde de 61-jarige Rufai H. zich tegen twee uur in de nacht van 5 november vorig jaar beneden bij de receptie van de opvang van het Leger des Heils in Zwolle. Een ambulance moest komen, zei H. Hij had iemand neergestoken. Het slachtoffer bleek met het mes in de borst te zijn gestoken. Het letsel was potentieel dodelijk, blijkt uit medisch onderzoek. Was een slagader geraakt dan was de man binnen minuten dood gebloed. Het liep met een sisser af: binnen enkele weken was de man weer hersteld. Maar wat gebeurde er nou op die kamer in de opvang? Bij het eerste verhoor zei H. dat hij werd geslagen. Hij dreigde met een naast hem liggende schaar te steken als de man door bleef gaan met slaan. Uiteindelijk stak hij. Pas enkele maanden later kwam hij met de verklaring dat terwijl hij de schaar vast had, het slachtoffer H's hand vastpakte en de schaar in eigen borst stak. “Zie ik er uit als een moordenaar?”, vroeg de traag sprekende verdachte aan de rechters.

De officier vond het verhaal van H. op de zitting ongeloofwaardig. Hij vertelde de politie eerst gedetailleerd dat hij het slachtoffer had neergestoken. Pas later kwam hij met het verhaal dat de man het letsel zichzelf had toegebracht. Dat H. wilde dat zijn drinkmaat zou sterven, was niet het geval. Maar door hem te steken op zo'n kwetsbare plek, nam hij de mogelijke dood wel op de koop toe. Dat H. zichzelf op deze manier moest verdedigen, blijkt volgens het Openbaar Ministerie nergens uit. Had hij niet gewoon de kamer uit kunnen lopen? “Het slachtoffer heeft ontzettend veel geluk gehad”, aldus de officier. Volgens advocaat Wim Bongers had het slachtoffer een fles wijn en een liter bier op. De man werd agressief van de drank. En hij was veel sterker dan H. “Hij kon zich alleen effectief verdedigen met een hulpmiddel.” Door slechts eenmaal te steken met de schaar kan H. met succes een beroep doen op noodweer, vond de advocaat. Had hij meerdere malen gestoken, dan was het anders. Als de rechters toch op een straf uitkomen, wil hij dat ze de straf beperken tot de zes maanden die H. al vastzat.

Vonnis op 13 mei.