Lisa Buitenhuis organisator Bevrijdings Festival Overijssel
Lisa Buitenhuis organisator Bevrijdings Festival Overijssel Pedro Sluiter

Rondje vijf mei: 'Trots dat ik hier aan mee mag werken'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Peter de Jong)

Bevrijden, een feest van luisteren en kijken naar muzikanten. Park de Wezenlanden biedt sinds 2006 op Bevrijdingsdag een scala aan artiesten en ander vertier. Zowel jong als oud(er) genieten in het ‘Vondelpark’ van Zwolle. Een evenement dat zonder vrijwilligers geen bestaansrecht heeft. Lisa Buitenhuis (25) maakt deel uit van de organisatie van Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) en heeft o.a. bewonerszaken in haar portefeuille. Een belangrijke taak want tijdens de op- en afbouw van dit festival verandert het park in een bouwterrein. Dus omwonenden willen graag weten waar zij aan toe zijn.

“Sinds 2,5 jaar woon ik in de wijk Assendorp. Heerlijk. Ik ben geboren en opgegroeid in Dedemsvaart. Tijdens mijn studie Events & Organisatie op Landstede liep ik stage bij BFO, toen nog onder leiding van Niek van der Sprong. Van beide kanten beviel dat prima en na mijn stage ben ik daar gebleven. Inmiddels zo’n vijf jaar werk ik als ZZP-er binnen deze organisatie. Mijn werkzaamheden, ook theaterproducties, zijn heel divers; dat maakt het ook zo leuk. Geen dag is gelijk, geen draaiboek is blijvend en de stress onderweg naar een deadline is gezond. In die zin dat ik het overzicht altijd behoud. Wat ik nu doe, daar ben ik heel content mee. BFO heeft een duidelijke maatschappelijke lading; die boodschap wil ik graag overbrengen. Ik ben trots dat ik hier aan mee mag werken.”

Bevrijden

“Ik ben 25 jaar en kan in deze wereld doen en laten wat ik wil. Bevrijden? Eigenlijk heb ik geen idee wat het is om in onvrijheid te moeten leven. Mijn wereld is een wereld van vrijheid. Dat sfeertje willen wij op 5 mei graag uitdragen. Met muziek, met allemaal blije mensen. Van jong tot oud, hele gezinnen, alles en iedereen door elkaar. De een drinkt een colaatje, anderen pakken een biertje. Het is een feest, zelfs met heel veel mensen die elkaar in het park zien.”

Vrijwilligers

“Dit evenement kan niet zonder vrijwilligers. Maar, vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Dit jaar werken wij met zo’n 900 vrijwilligers. Zij worden opgedeeld in diverse teams. In de loop der jaren is er wel een soort van kernteam geformeerd; mensen die al meerdere jaren bij ons vrijwilliger zijn. Toch wordt het steeds lastiger om voldoende vrijwilligers – merendeel uit scholen, verengingen of stichtingen - te krijgen. Vooral de horeca kampt daarmee. Met speciale acties proberen wij het getij te keren. Ook werken wij nu in twee shifts per dag. Ik denk dat een aantrekkende economie mede debet is aan het vrijwilligerspotentieel.”

Bewonerspas

“Dit jaar zijn er een kleine duizend brieven voor omwonenden de deur uitgegaan. Ook is er een bewonersbijeenkomst geweest. Daar was weinig animo voor. Wellicht is de informatie naar buiten voldoende of is onze brief niet gelezen. Wat met name de aandacht heeft is de toegankelijkheid van de woning of appartement. Bepaalde delen van de wijk worden hermetisch afgesloten. De bewonerspas geeft hierbij bescherming. Ook met supermarkt Jumbo zijn afspraken gemaakt. Niet dat wij ons festivalterrein groter willen maken, maar de wijk groeit. Dat vraagt om een duidelijke routing en bescherming voor omwonenden. De ervaring leert dat BFO omwonenden goed op de hoogte houdt van wat er bij hen in de buurt gebeurt. Ook zijn wij voor, tijdens en na het festival zowel online als mobiel bereikbaar.”

Barbecueën

“BFO is voor mij geslaagd als ik bijna niets te doen heb; dat ik zelf het park kan bekijken. Heel eerlijk, dat heb ik nog niet meegemaakt terwijl het festival wel altijd rustig verloopt. Dit jaar ben ik benieuwd naar het optreden van de Jeugd van Tegenwoordig. Meerder programmatips heb ik niet. Het is mijn werk. Met de vrijwilligers gaan wij in de periode na BFO barbecueën. Onze waardering voor hun inzet.”

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl