Dader steekpartij Leger des Heils krijgt achttien maanden cel

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 61-jarige man is maandag tot achttien maanden cel veroordeeld voor het neersteken van een drinkmaat op de opvanglocatie van het Leger des Heils in Zwolle. De helft van deze straf is voorwaardelijk opgelegd.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Nadat Rufai H. en het latere slachtoffer in de nacht van 5 november op de kamer van H. flink wat alcohol hadden genuttigd, ging het mis. H. stak de man met een schaar in zijn borst. Vervolgens liep H. naar de nachtportier van het pand om hulp te halen. Het letsel was potentieel dodelijk, blijkt uit medisch onderzoek. Was een slagader geraakt dan was de man binnen minuten dood gebloed. Het liep met een sisser af: binnen enkele weken was de man weer hersteld.

Volgens H. had hij inderdaad een schaar vast, maar drukte het slachtoffer deze zelf in zijn eigen buik. De rechtbank houdt de man echter aan de allereerste verklaring die hij aflegde. Toen hij de nachtwaker sprak, zei hij: “Kun je even meelopen, want ik heb hem neergestoken.” Dit maakt de latere verklaring dat het slachtoffer zichzelf stak ongeloofwaardig.

Onderdeel van de voorwaarden is een contactverbod van H. met het slachtoffer. Tegen H. was drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist.