Zwolse Balletjes worden gebakken in nieuwe mal

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD ā€“ Het Zwolse Balletjeshuis heeft begin mei een nieuwe mal voor het bakken van de vermaarde steken in gebruik genomen.

ā€œNa jarenlang steken bakken met een oude, versleten bronzen mal, betekent dit het einde van de Zwolse ā€˜brokjesā€™ en de trotse her-opstanding van het Zwolse Balletje. De bal is weer (bijna) rondā€, melden de makers met gepaste trots. Onder het Zwolse Balletjeshuis bevindt zich sinds jaar en dag de stekenbakkerij. Hier worden op ambachtelijke wijze, volgens oud en geheim recept, sinds 1845 steken gebakken. Dit is uniek in Nederland en mogelijk zelfs in de wereld. Niet voor niets staat het Zwolse Balletje op de Unesco lijst voor immaterieel erfgoed.

De afgelopen jaren begon de tand des tijds sporen na te laten op het beroemde Zwolse Balletje. Het ooit bijna ronde snoepje was allang geen balletje meer. Om ook de komende vijftig jaar weer Balletjes te kunnen bakken was het noodzakelijk geworden om de nodige investeringen te doen. ā€œEr zijn echter geen bedrijven waar je ā€˜stekenbakmachinesā€™ kunt bestellenā€, volgens het Zwolse Balletjeshuis. ā€œDe zelfde ambachtelijkheid die nodig is voor het bakken van de steken, is ook nodig voor het maken van de vervangende apparatuur. Eerder dit jaar werd al de gietijzeren koeltafel vervangen. Begin mei was het de beurt aan de oude versleten bronzen mal. Mede dankzij De Sprong, metaalfabriek uit Nieuwleusen en machinefabriek Mark Tronics, ook uit Nieuwleusen, is de nieuwe mal inmiddels geĆÆnstalleerd en worden er weer eens per week prachtige Zwolse Balletjes geproduceerd. Volgens hetzelfde (geheime) recept, door de zelfde stekenbakkers, maar met nieuwe apparatuur. De volgende vijftig jaar is het erfgoed hiermee weer veilig gesteld.ā€