Laatste verdachte in Zwolse drugs- en wapenzaak komt op vrije voeten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ook de hoofdverdachte in een grote Zwolse drugs- en wapenzaak komt vrij. Maandag wordt hoofdverdachte Henk W. op vrije voeten gesteld. Hij was de laatste van vermoedelijk achttien verdachten die nog vast zat.

Opnieuw schoven dinsdag familieleden van W. aan in de bankjes van de rechtbank in de hoop dat hun vader, zoon of vriend vrij zou komen. W. heeft een jaar in voorarrest gezeten als hij maandag, met enkelband om, vrijkomt. De hoofdverdachte handelde volgens het Openbaar Ministerie tussen september 2017 en mei 2018 in wapens. Ook had hij 70 gram coke en enkele dozen pijnstillers in bezit, al lag die coke in de woning van zijn buurman. Op meerdere locaties deed de politie op 3 mei 2018 invallen. Het onderzoek werd groot aangepakt. Maar sinds de voorlaatste zitting in december kwam het onderzoek stil te liggen, zei advocaat Roel van Faassen. Op de pro-formazitting dinsdag werd duidelijk dat een inhoudelijke zitting nog lang op zich laat wachten. Het OM wil eerst een regiezitting met alle verdachten, maar die vindt vermoedelijk pas in het najaar plaats.

In december deed Van Faassen nog een mislukte poging W. vrij te krijgen. Toen omdat er nog geen reclasseringsrapport lag met voorwaarden waaraan W. zich tijdens de schorsing van zijn detentie aan zou moeten houden. Dinsdag lag dat rapport er wel. Een van de voorwaarden is dat W. in vrijheid geen contact heeft met de medeverdachten. Er zat een addertje onder het gras van die voorwaarde: een van de verdachten is zijn zoon. “Dan bel ik hem voortaan wel”, probeerde W. nog, maar ook dat valt onder een contactverbod. Tot tranen geroerd zei W. dat hij zich ook aan deze voorwaarde wenste te houden. Zijn gezondheid gaat hard achteruit in detentie. Volgens een deskundige was het door zijn hoge bloeddruk wachten op een hartinfarct, las zijn advocaat voor. “Al vind ik het dan heel erg als ik mijn zoon niet meer mag zien.”

Het Openbaar Ministerie wilde dat W. vast bleef zitten. De verdenkingen zijn niet mals. De rechters gingen echter wel mee in het verzoek van de advocaat. W. mag in zijn schorsing geen contact hebben met medeverdachten, met uitzondering van zijn zoon. “Ik kan jullie wel knuffelen”, reageerde W. blij op de beslissing. Hij komt maandag pas vrij omdat eerst zijn enkelband aangesloten moet worden.