Afbeelding
Erika Schuuring

Gamechanger HabiSense meet met proef omgeving en welzijn in Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring) STADSHAGEN – HabiSense is een meetkastje met sensoren dat functionele en emotionele data verzamelt over de omgeving en het welzijn. In samenwerking met SensHagen, het project dat samen met de inwoners van de wijk Stadshagen het lokale klimaat inzichtelijk wil maken, begint een proef waarbij bewoners zelf kunnen meten om zo samen met de gemeente Zwolle ervaring op te doen.

Geïnteresseerden konden op 21 mei in de Twistvliettoren de introductie bijwonen. “92 procent van de wereldbevolking leeft in vuile lucht. De kwaliteit van onze leefomgeving wordt dus steeds belangrijker. We stellen hieraan steeds hogere eisen en willen meer invloed op de beleidsvorming rondom onze leefomgeving. Het heeft een grote impact op ons welbevinden en welzijn. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals participatie en gezondheid. HabiSense, is de gamechanger die de wereld beter maakt”, aldus Robert Forkink, hoofdadviseur Omgevingswet, en projectmanager Rob Janssen. Zij raakten geïnspireerd door de Omgevingswet. Die wet stelt overheden aansprakelijk wanneer de normen op het gebied van verkeer of luchtkwaliteit worden overschreden.

“Overheden gaan steeds meer nadenken over gezondheidsrisico’s. Daarvoor is kennis nodig. We verzamelen functionele en emotionele data om inzicht te verkrijgen, zodat we tijdig maatregelen kunnen nemen om de leefomgeving toekomstbestendig te maken. Het HabiSense kastje meet onder andere temperatuur, luchtdruk, geluid en fijnstof. Via de app kunnen gebruikers hun persoonlijke beleving invoeren en de normen aflezen”, legt Forkink uit. De app geeft informatie over fijnstof en de risico’s. De aanwezige bewoners noemden de luchtkwaliteit binnenshuis ook als meetoptie. Het meetkastje, waarvan vijfentwintig prototypes zijn ontwikkeld, is 3D-geprint. Bewoners kunnen aan de proef meewerken en vervolgens een maand lang data meten. Daarna wordt de data geanalyseerd en gaat SensHagen met de uitkomsten in gesprek met bewoners. Belangstellenden kunnen zich voor de proef van HabiSense aanmelden bij Marcel Broekhaar en Ryan Hoekman via e-mail senshagen@zwolle.nl.

Een aantal wijkbewoners ontwikkelt als bouwteam een natte voeten sensor. Deze sensor, die in de grond wordt geplaatst, meet de intensiteit van wateroverlast. Via de Hub is de data te bekijken. Bewoners die zelf ook een sensor willen bouwen, kunnen de bouwdoos aanvragen via #SensHagen. Zij ontvangen dan in het najaar een uitnodiging voor de eerste demosessie.

Senshagen bestaat op woensdag 5 juni SensHagen een jaar. Dat wordt vanaf 16.00 uur gevierd in de Stadshoeve aan de Oude Wetering 13 in Stadshagen. Belangstellenden kunnen dan zien hoe via de dynamische kaart een verhaal wordt verteld. Zie voor meer informatie www.senshagen.nl.