Afbeelding

Nieuwe burgemeester Peter Snijders: ‘Ik heb Zwolle in positieve zin zien veranderen in een moderne en culturele stad’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE/HARDENBERG – Peter Snijders (53), voorgedragen als nieuwe burgemeester van Zwolle, leeft sinds de bekendmaking vorige week maandag ‘in een soort roes’. “Van alle kanten heb ik een golf van reacties gehad. Ik ga proberen iedereen nog dit weekend te bedanken”, vertelde hij vrijdag.

De huidig burgemeester van Hardenberg heeft volgens eigen zeggen meer dan duizend reacties gehad op zijn benoeming. “Heel leuke reacties uit Zwolle; dat voelt heel goed. En ik vind het knap van de mensen uit Hardenberg dat ze veelal reageren dat ze me het gunnen en dat ze trots zijn dat ‘hun’ burgemeester naar de mooie, grote provinciehoofdstad gaat. Deze week was ik bij een bruidspaar dat zestig jaar was getrouwd. Dat kwam ook met een bos bloemen om mij te feliciteren. Dat raakte me echt.”

Snijders roept in herinnering dat Zwolle in feite zijn stadsrechten te danken heeft aan zijn hulp aan Hardenberg. “Bij de slag bij Ane hebben de Drenten de troepen van de bisschop van Utrecht het moeras ingejaagd. Later is met hulp van Zwolle de burcht Hardenberg gebouwd ter bescherming tegen de Drenten. De bisschop heeft toen als dank daarvoor aan Zwolle stadsrechten verleend.”

Waarom heeft u voor Zwolle gekozen?

“Ik heb het ontzettend naar de zin in Hardenberg, maar heb ook heel bewust gesolliciteerd. Belangrijk vind ik dat je een goed gevoel hebt bij een gemeente. In Zwolle kom ik al van jongs af aan om te winkelen en uit te gaan. En ik heb de stad in positieve zin zien veranderen in een moderne en culturele stad. Naar mijn idee staan we nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. Ook in de regio voel ik me erg thuis. Ik heb gestudeerd in Groningen, in Den Haag gewoond en in Drenthe.”

“Van daaruit heb ik onder meer vier jaar bij de provincie Overijssel gewerkt. In die periode ging ik met de trein en had ik een fiets op het station staan. Dan fietste ik vaak om door Assendorp of de binnenstad, gewoon omdat ik dat leuk vond. Ik word altijd blij als ik in Zwolle ben. Tevens ken ik veel collega’s en de uitdagingen waar de stad voor staat.”

Wat is uw visie voor Zwolle?

“Een visie bepaal je vooral samen met inwoners, raad en college. Ontwikkelingen wil ik graag faciliteren, zoals: hoe gaat het met de groei van de stad? En, wat zijn de effecten? Maar ook: hoe geef je jongeren een plek in de stad en hoe stimuleer je de culturele ontwikkelingen met al haar faciliteiten en opleidingen die er al zijn? Hoe kan je de creativiteit in de stad verder ontwikkelen? Ook in de stationsomgeving liggen volgens mij enorme kansen. Een heel mooie opgave en Zwolle heeft daarbij volgens mij een heel goede uitgangspositie. Tegelijkertijd vind ik dat het heel belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen. Het gaat goed met Zwolle, maar niet met iedereen. Het is van belang dat daarvoor aandacht blijft. Ik merk dat iedereen trots is op de stad en dat vrijwel iedereen daaraan een bijdrage wil leveren. Henk Jan Meijer heeft daaraan op fantastische wijze bijgedragen. Voor mij ligt de lat dan ook erg hoog.”

Na 19 jaar Meijer, nu 19 jaar Snijders?

“Haha. Zou kunnen, iedereen moet langer werken. Maar ik ga eerst maar eens aan de slag en de mensen en de stad leren kennen. Ik zit nu acht jaar in Hardenberg en heb het idee dat ik hier nog maar net zit. Ik hoop dat positieve gevoel ook in Zwolle te ervaren.”