Afbeelding

Zwaaien voor een glimlach in Wipstrik

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wipstrik – Maandag 26 augustus wordt tijdens een feestelijk moment de eerste Zwaaisteen van Nederland gelegd in de Rijpstraat/ Wipstrik. Dezelfde middag worden 20 andere bewoners uit de Wipstrik ook blij gemaakt met een Zwaaisteen op hun stoep. Een Zwaaisteen is een stoeptegel met een vrolijk gekleurde zwaaihand. Het nodigt voorbijgangers uit om te zwaaien naar de bewoner waar de steen voor het huis ligt.

Dit nieuwe initiatief in Nederland is bedacht door buurtbewoners, Wijkvereniging Wipstrikkwartier en Travers Welzijn. De initiatiefnemers willen met dit initiatief meer gezelligheid bij buurtbewoners creëren en glimlach momenten stimuleren. Ook willen zij benadrukken dat je met een klein gebaar al snel iets kunt betekenen voor de ander. Corinne Tijsseling (Wijkvereniging Wipstrikkwartier): “Zwaaien kan iedereen, het is makkelijk en levert al snel een glimlach op.”

De buurt heeft meegedacht over het ontwerp van de Zwaaisteen. Marloes Markslag (Travers Welzijn): “Wij waren blij verast met de reacties op facebook toen we twee Zwaaisteen ontwerpen plaatsten en mensen vroegen om te stemmen voor een ontwerp. Het leverde meer dan honderd reacties op. Waar wij aanvankelijk de zwaaihand een oranje kleur wilden geven, kwamen buurtbewoners met eigen ideeën. We kregen zelfs een aanvraag voor een blauw/witte Pec Zwolle Zwaaisteen.” Het Zwaaisteen duo wilde in eerste instantie de zwaaihand op de stoeptegels spuiten. Milieuoverwegingen en de wens om lokale ondernemers te ondersteunen deed hen besluiten om zwaaihand met de hand te gaan schilderen met verf afkomstig van een buurtwinkel. Markslag: “Het mooie is dat de bewoner die de Zwaaisteen krijgt nu zelf ook kan mee schilderen aan zijn eigen Zwaaisteen.”

De aanleiding voor dit initiatief ontstond nadat Tijsseling dit voorjaar met 16 senioren uit de Wipstrik in gesprek ging over hun ontmoetingen en activiteiten. Veel senioren gaan regelmatig op pad vertelt Tijsseling. Er is een groot aanbod aan activiteiten. Toch zijn er ook senioren die vaak thuis zijn, vanwege gezondheidsbeperkingen bijvoorbeeld. Opvallend vond Tijsseling dat senioren niet direct zitten te wachten op een nieuwe verplichting zoals bezoek of een activiteit op een vast moment. Spontaan en ongepland een bezoek of een praatje dichtbij huis, blijken ze zeer te waarderen. Het idee van de Zwaaisteen is ontstaan uit deze wens. In september en oktober liggen de Zwaaistenen als proef in de Wipstrik. Bij een positief effect wordt de Zwaaisteen doorontwikkeld en structureel ingezet als middel voor een glimlach, contact en ontmoeting. Financiële ondersteuning komt van Stichting de Gasthuizen en Gemeente Zwolle/ Premie op Actie. Voor meer informatie kunt u mailen naar wipstrik@wijkcentrumbestevaer.nl