Afbeelding
Arjan Alderliesten

Wethouder opent instrumenten bibliotheek bij De Wendakker

· leestijd 1 minuut Algemeen

STADSHAGEN - Wie bibliotheek zegt, denkt direct aan boeken. Maar basisschool De Wendakker heeft sinds vrijdag een ‘instrumenten bibliotheek’ voor kinderen. Wethouder Monique Schuttenbeld heeft de bibliotheek officieel geopend.

Met een slag op de gong gaf ze het startsein voor de bijzondere samenwerking tussen onderwijs, cultuur en het muziekonderwijs. De kinderen van De Wendakker brachten vervolgens een zelf geschreven lied ten gehore, ondersteund door het eigen schoolorkest.

Eveline Klaasen, cultuurcoördinator van de school, vertelt wat een instrumenten bibliotheek is en welke gedachte er achter zit. “De instrumenten bibliotheek is er voor verhuur van instrumenten aan scholen, culturele verenigingen en instellingen uit Zwolle en omgeving.

Bij basisschool De Wendakker hebben we cultuur hoog in het vaandel staan, waarbij met name het vak muziek eruit springt. Alle leerlingen genieten in hun basisschoolcarrière vanaf groep 1 tot en met groep 8 van goed muziekonderwijs met de doorlopende leerlijn, meerdere vaste muziekdocenten en nauwe samenwerking met Hedon en de MEC muziekschool. Om ook kinderen buiten deze school uit Stadshagen een kans te geven om muziek te maken, verhuren wij via onze website ‘dewendakkerverhuurt.nl’ instrumenten. Zoals de initiatiefnemer van onze school dat ook heeft benoemd: ‘Wij zien als geen ander wat muziek met leerlingen doet en gunnen dat elk kind’.”

Arend Eilander, bestuurder van de Vivente-scholengroep waarvan De Wendakker deel uitmaakt, vult aan: “Het is fantastisch om te zien dat een school dit aanbiedt aan haar leerlingen en vanaf vandaag ook aan groepen daarbuiten. In het onderwijs wordt vaak de vraag gesteld ‘hoe knap ben je?’. Ik zou die vraag graag omdraaien en vragen: ‘Hoe ben je knap?’. Als je die vraag stelt en je kunt een rijk aanbod doen van instrumenten en gevarieerd onderwijs, is het geweldig dat kinderen ontdekken dat ze ook ‘muziek-knap’ kunnen zijn. We willen als Vivente ook graag dit aanbod verbreden en op andere scholen gaan inzetten. Dankzij de medewerking van Stadkamer en met een financiële bijdrage van Hervormd Weeshuis is het mogelijk geworden om de instrumenten bibliotheek daadwerkelijk vorm te geven. Daarvoor zijn we zeer erkentelijk.”

De komende tijd wordt dit project verder uitgebouwd en is er voor elke leerling in Zwolle de mogelijkheid om kennis te maken met een instrument. De unieke samenwerking moet die kansen voor kinderen in Zwolle vergroten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding