Afbeelding
Bas Wilberink

OM eist achttien maanden cel en tbs voor steekpartij Leger des Heils

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Bij een steekpartij bij het Leger des Heils in Zwolle werd een slachtoffer met een keukenmes in de borst geraakt. Donderdag hoorde de 58-jarige verdachte tbs met dwangverpleging en achttien maanden cel tegen zich eisen.

Het ging slechts om een tientje, de ruzie die eindigde met een mes tussen de ribben van het slachtoffer. Verdachte Theo H. was razend omdat hij het slachtoffer een tientje had gegeven om speed te halen. Maar hij kreeg niets. Wilde hij zijn gram halen? Of reageerde hij op een schop tegen zijn borstkas van het slachtoffer? Op 27 maart dit jaar was op beelden van een bewakingscamera te zien dat nadat H. kort op de kamer van het slachtoffer was, hij over de gang liep naar zijn eigen kamer. En kort erop kwam hij terug met een fors mes in zijn hand. Tot geluk van het slachtoffer drong het mes slechts anderhalve centimeter zijn lichaam binnen. Maar het leidde meteen tot fors bloedverlies. Medewerkers waren er snel bij en schakelden de hulpdiensten in. In het ziekenhuis werd het slachtoffer meteen geopereerd. Was men er niet zo snel bij geweest, dan was het vermoedelijk fout afgelopen voor het slachtoffer. Waarom zou dit niet nog eens gebeuren, wilde een van de rechters weten. “Dit is me nooit eerder overkomen en het gebeurt niet nog eens”, reageerde H.

Deskundigen denken daar anders over: die schatten de kans op herhaling in als hoog. H. heeft al eens in een kliniek gezeten als stelselmatige dader. Behandeling haalt weinig uit want H. wil 'al die mensen op zijn lip' niet. Hoewel hij zegt slechts 'gelegenheidsgebruiker' te zijn, menen deskundigen dat hij verslaafd is. Bovendien heeft hij een stoornis. De officier van justitie meent dat tbs met dwangverpleging de enige juiste afdoening is. Advocaat Roel van Faassen vond de deskundigen in hun rapporten tegenstrijdig. De psycholoog denkt aan tbs maar de psychiater ziet ook een celstraf als een mogelijkheid. Als iemand niet te behandelen is, dan dreigt de tbs met dwangverpleging uit te lopen op een permanent verblijf. De raadsman wil dat de deskundigen alsnog op zitting worden gehoord. Daartoe besloten de rechters donderdag niet.

Het vonnis volgt op 7 november.

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen gisteren
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16