Afbeelding
PI Zwolle

Bijna 100 ‘gedetineerden’ geëvacueerd uit gevangenis Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Hectiek in en rond de penitentiaire inrichting (PI) in Zwolle op vrijdag 1 november. Vanwege een brand moesten er twee afdelingen waar gedetineerden verblijven ontruimd worden. De bijna honderd gevangenen werden overgebracht naar andere gevangenissen. Van een echte calamiteit was gelukkig geen sprake. Het betrof een grote crisisoefening in samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland.

Het scenario van de crisisoefening beschreef een brand binnen de gevangenismuren. Hierdoor raakte de sprinklerinstallatie op twee cellenvleugels defect en moest de gewond geraakte monteur met een ambulance worden afgevoerd. Omdat het voor de gedetineerden – vanwege de defecte sprinkler – niet meer veilig was op hun afdeling, moesten zij geëvacueerd worden naar een andere gevangenis.

Een flinke organisatorische en logistieke klus die met hulp van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) en de politie geregeld werd. DV&O zette twee grote cellenbussen in (voor 28 personen) en stuurde bovendien zes gewone busjes (met plek voor zeven gedetineerden) naar PI Zwolle. De politie kwam met twee wagens om twee vluchtgevaarlijke ‘gedetineerden’ veilig te kunnen overplaatsen.

De rol van gevangenen werd gespeeld door scholieren van de opleidingen particuliere beveiliger en coördinator beveiliging van het Deltion College in Zwolle. Buiten de gevangenismuren oefenden vertegenwoordigers van de verschillende hulpdiensten met hetzelfde scenario.

Voor de jongeren was hun bezoek aan de gevangenis een mooie kennismaking met een organisatie waar ze in de toekomst mogelijk aan de slag kunnen. Terwijl ze in de sporthal binnen de muren wachten op hun evacuatie, konden ze op een informatiemarkt ter plekke alvast kennisnemen van diverse onderdelen van het werken in een penitentiaire inrichting.

“We kijken terug op een geslaagde oefening”, zegt hoofd Veiligheid Willem Vos van PI Zwolle. “Erg goed en nuttig voor zowel ons, DV&O, Veiligheidsregio IJsselland en politie, brandweer en ambulancedienst om gezamenlijk te oefenen en de kennis over de gevangenis te vergroten. Gelukkig betrof het nu slechts een oefening. Maar stel dat er echt iets aan de hand is binnen PI Zwolle, waar ruim 400 mannen en vrouwen vastzitten en bijna 500 mensen werken. Dan is het goed om elkaar zo snel mogelijk te vinden om de juiste stappen te zetten om een calamiteit te kunnen oplossen.”