Afbeelding
Eigen foto

Wereldberoemde Verhalenfestival telt zes inspirerende routes

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD – In het weekend voor kerstmis kan het publiek in Zwolle genieten van het Wereldberoemde Verhalenfestival. Er is dans, theater, storytelling, muziek en visual arts in tientallen korte voorstellingen van vijftien minuten op 22 locaties: in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, op verstopte pleintjes en bordessen.

Het Wereldberoemde Verhalenfestival is een bonte verzameling van disciplines, vertelt artistiek leider Rob Bults. “Tientallen makers spelen eigentijdse bewerkingen van wereldberoemde verhalen. Het wordt voor het publiek een feest van herkenning of soms een hernieuwde kennismaking met vergeten verhalen.” Het maken van korte voorstellingen is voor de makers ingewikkeld, aldus Bults. Wat vertel je wel en wat niet? Moeilijke keuzes moeten dan worden gemaakt en daarbij helpen de zes regisseurs van het festival, stuk voor stuk toppers binnen de genres. Elout Hol van Poppentheater Gnaffel, Boudewijn Koops van de Zwolse Stadsproductie, Karin Netten, directeur Kameroperahuis, zangeres Esther Groenenberg en Jules van Rijn, theatermaker en verteller.

Routes

Het publiek kan zaterdag 21 en zondag 22 december zes verschillende routes lopen. Zo is er de heldenroute voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Zij duiken in de wereld van beroemde kinderboeken en heldenverhalen. In de sprookjesroute voor dezelfde leeftijdscategorie krijgen beroemde sprookjes een nieuw leven.

Liefde

In de route ‘Liefde of wellust’ kan iedereen van zestien jaar en ouder ontdekken wat ware liefde eigenlijk is. Voor twaalf jaar en ouder is de route ‘Hemelbestormers’. Deze gaat over heel gewone mensen en dieren die helden werden tegen wil en dank. Die hun leven waagden voor het geluk van anderen en zichzelf. De route ‘Moed en verlangen’, ook voor iedereen van twaalf jaar en ouder, gaat over waaghalzerij en levenslessen. Over de moed in het diepe te springen In de muziekroute ‘Ode aan de held’ genieten deelnemers van een boeiende reis langs hun muzikale helden in korte sessies van vijftien minuten. De muziekroute bestaat uit een serie concerten op bijzondere plekken in de binnenstad van Zwolle.

Locaties

De oproep van de festivalorganisatie om locaties in te dienen als speelplekken voor deze artiesten, kreeg een grote en verrassende respons uit de stad. Bults: “Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad. Zo leren ze de stad zo op een heel andere wijze kennen”. De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden. “Het is voor mij de belangrijkste reden om dit festival te organiseren. We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit”, vindt Bults.

Festivalterrein

Op het Grote Kerkplein is een festivalterreinen ingericht waar het heerlijk toeven is met vuurtjes en warme dranken. Vanaf daar vertrekken en eindigen alle routes. Het publiek kan zich op dit plein warmen aan vuurtjes, glühwein, warme chocolademelk en livemuziek. Er is een maaltijd verkrijgbaar en op de middagen zijn hier wat kleine kinderactiviteiten.

Kaartverkoop

Kaarten zijn vanaf nu te verkrijgen via de website www.wbvf.nl en tijdens het festival via het loket op het festivalterrein op het Grote kerkplein. Het Wereldberoemde Verhalenfestival wordt georganiseerd door Top of the Hill/Productiehuis De Verhalenboot. Voor het festival werkt een aantal partijen nauw samen: de gemeente Zwolle, het Zwolle Fonds en de HESZ. Het Wereldberoemde Verhalenfestival maakt deel uit van Winters Zwolle.