Afbeelding
Pedro Sluiter

Louise Hillen ontvangt koninklijke onderscheiding

· leestijd 1 minuut Algemeen

DIEZERPOORT - Burgemeester Peter Snijders heeft donderdagavond de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Naussau uitgereikt aan Louise Hillen.

Ze kreeg de decoratie tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Alliance Française in zalencentrum de Bagijnehof. Hillen werd onderscheiden op basis van haar inzet voor de Franse taal en cultuur. Ze neemt afscheid van Alliance Française na een periode van ruim vijftien jaar als (vice-)voorzitter. Zij heeft haar kennis en ervaring voor de Franse taal- en letterkunde in dienst gesteld van het middelbaar onderwijs, het cultuur-historisch erfgoed en in het bijzonder van de vereniging Alliance Française.

Drijfveer

Hillen gaf bijna vijftien jaar les aan de Van der Capellen Scholengemeenschap. Ook na haar pensioen bleef ze onverminderd geïnteresseerd in het reilen en zeilen van het onderwijs in de Franse taal. De afnemende belangstelling voor het Frans bij studenten was voor haar drijfveer om zich na haar werkzame leven vrijwillig in te zetten voor de Fondation Alliance Française Nederland.

Continuïteit

Als voorzitter van Alliance Française regio Zwolle zag zij jarenlang toe op de kwaliteit en continuïteit van de vereniging. Zij bracht de Franse taal dichter bij de mensen en zij wist meer aandacht voor de Franse cultuur te bewerkstelligen.

In 2014 benaderde historicus en journalist Luc Panhuysen Alliance Française met de vraag om ondersteuning bij de vertaling van zijn boek ‘Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd om Europa tussen Willem III en Lodewijk XIV (2016)’. Panhuysen zocht en vond in Louise Hillen een betrokken en kundig vertaler.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30