Theatergroep De Jonge Honden speelt familievoorstelling De Kleine Vrede

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Theatergroep De Jonge Honden speelt De Kleine Vrede (8+), gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de kortstondige vrede in de loopgraven tijdens de kerstdagen van 1914. De Kleine Vrede is te zien van vrijdag 27 tot en met maandag 30 december in het Perrontheater aan de Westerlaan in Zwolle.

De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door theatermakers Jolmer Versteeg, tevens artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden, en Silas Neumann. Kaarten zijn te koop via de website van Zwolse theaters.

Loopgraven

1914, Europa wordt verscheurd door de Eerste Wereldoorlog. Jonge mannen worden massaal richting de loopgraven gestuurd. “Voor kerstmis zijn we terug”, schrijft de jonge soldaat Andrew in zijn brieven richting huis. Deze belofte komt hij niet na, maar de kerstdagen in 1914 in de loopgraven lopen anders dan verwacht. Op kerstavond houdt Andrew de wacht in afwachting van een nieuwe aanval van de Duitse kant. Maar het blijft stil. Of toch niet? Zachtjes hoort hij in de verte de vijand ‘Stille Nacht’ zingen. Een Duitse soldaat loopt het strijdveld op en heft zijn arm omhoog, ongewapend. ‘De Kleine Vrede’ is een familievoorstelling over twee jongens die op een onverwacht moment naast elkaar komen te staan in plaats van tegenover elkaar.

Historie

Theatergroep De Jonge Honden maakt, onder leiding van artistiek leider Jolmer Versteeg en zakelijk leider Brigitte De Goeij, (locatie)theater waarin erfgoed en historie belangrijke en terugkerende thema’s zijn. Het gezelschap is in 2008 opgericht en werkt vanuit het Perrontheater in Zwolle. Afgelopen jaren maakte Theatergroep De Jonge Honden onder meer Peer Gynt in 2010, Hertha in 2012 en 2013, Else in 2014, Operatie IJssellinie in 2017 en VERZAND in 2019. In 2020 gaat De Jonge Honden in het kader van 75 jaar vrijheid een theatervoorstelling maken van het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw.

Zie voor meer informatie: www.tgdejongehonden.nl. De Kleine Vrede wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zwolle en Hervormd Weeshuis Zwolle.