Afbeelding
Jan Amse

Familievoorstelling De Kleine Vrede: “Het is een bijzonder gegeven en ook gewoon een heel mooi kerstverhaal."

· leestijd 2 minuten Algemeen

Theatermakers Silas Neumann en Jolmer Versteeg van Theatergroep De Jonge Honden maken en spelen samen familievoorstelling De Kleine Vrede, over de absurde kleine vrede tijdens de kerstdagen van 1914 in de loopgraven. De voorstelling is te zien in het Perrontheater, van vrijdag 27 december tot en met maandag 30 december.

Waarom willen jullie dit verhaal vertellen deze winter?
Silas “Het is een historisch, bijzonder gegeven, een absurde gebeurtenis en ook gewoon een heel mooi kerstverhaal. Wij vinden het ontroerend dat zelfs in zoiets vreselijks als een oorlog, menselijkheid zo overwinnen kan. Wat doe je dan als mens, als je de vijand in de ogen hebt gezien.”
Jolmer “In december, zo rond de kerstdagen, is volgens mij de uitgelezen kans om dit verhaal te vertellen. Daarnaast is het heel leuk om juist dit verhaal aan kinderen te vertellen. We willen dit kleine verhaal vertellen, maar ook het grotere verhaal en de context eromheen. Waarom was er oorlog? Waarom was er geen vrede? Het kleine verhaal in het grotere verhaal plaatsen, ook voor kinderen, is een leuke uitdaging. Daar stoeien en discussiëren we oneindig over.”

Hoe zijn jullie bij dit bijzondere verhaal gekomen?
Silas: “Ik ken het verhaal al heel lang en goed, daarom vond ik het eerst ook ongeschikt. Jolmer kwam met dit verhaal voor de wintervoorstelling. Ik dacht dat iedereen dit verhaal al zou kennen. In Duitsland is dit één van de verhalen die altijd wordt verteld tijdens bijvoorbeeld de geschiedenislessen. Er is ook een film gemaakt over dit verhaal, ik heb het al vaak gehoord. Het is een mooi verhaal en echt gebeurd. Dat mensen ‘stille nacht’ hebben gezongen in zo’n gruwelijke situatie. Dat is een absurd gegeven dat bijna niet te begrijpen is. Dat vind ik heel mooi en interessant.”
Jolmer: “In Nederland kennen mensen dit verhaal ook wel, maar het is lang niet zo bekend als in Duitsland. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat Nederland neutraal is geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarom hebben wij ook veel minder kennis van de Eerste Wereldoorlog dan de Tweede Wereldoorlog, een oorlog waarvan we wel direct de gevolgen hebben ervaren.”

Theatergroep De Jonge Honden speelt regelmatig theatervoorstellingen op locatie. Deze voorstelling wordt gespeeld op jullie eigen zolder in het Perrontheater. Hoe zijn jullie tot deze vorm gekomen?
Jolmer: “Ik vind deze zolder eigenlijk al een soort locatievoorstelling, het blijft een soort speelzolder. Er kan hier zoveel.”
Silas: “We wilden deze winter weer een familievoorstelling maken en spelen op zolder, dus dat beeld was er al. We gaan een verhaal vertellen en uitbeelden dat echt heeft plaatsgevonden in een gruwelijke oorlog aan kinderen en families, dus we zochten naar een vorm waarin we met respect omgaan met het verhaal en waarin tegelijkertijd ruimte is voor speelsheid. We hadden al een langere tijd het idee om een voorstelling met voorwerpen te maken, waarin de voorwerpen centraal zouden staan. Gaandeweg kwamen daar videobeelden en projecties bij.”
Jolmer: “Alles is heel klein in onze voorstelling, dat vind ik heel mooi passen bij een voorstelling over een kleine vrede in zo’n grote, verschrikkelijke oorlog. Met muziek kunnen we weer een andere laag toevoegen, naast de voorwerpen, teksten en beelden. Wouter van Veldhoven werkt mee aan de voorstelling. Hij is gespecialiseerd in bandrecorders en muziekinstallaties. Sebastiaan Vlier is muzikant en componist. Hij ziet ons aan het werk en reageert daarop met muziek en nieuwe composities. Samen met Wouter componeert en maakt hij de muziek.”

De Kleine Vrede is twee keer per dag te zien op vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 november. Kaarten kosten 11 euro en zijn te bestellen via de website van Zwolse theaters.