Afbeelding

OM wil celstraf en tbs voor uitbuiting meisjes

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 21-jarige Zwollenaar hoorde dinsdag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen voor het seksueel uitbuiten van acht minderjarige meisjes. De man is in 2017 ook al voor soortgelijke feiten veroordeeld.

Dat bleek dinsdag uit de rechtszitting in Zwolle. Via het 'social medium' Instagram benaderde J.K. de meisjes in de leeftijd van twaalf tot en met vijftien jaar. Hij deed dat door het account van een ander minderjarig meisje te gebruiken. Hij speelde in op hun onzekerheid en hun behoefte aan contact met jongens, zo zei de officier van justitie. De meisjes moesten naaktfoto's van zichzelf maken en die werden vervolgens verkocht. Vijf euro voor een naaktfoto van een minderjarige, 15 euro voor een filmpje 'en voor 300 euro ben ik voor jou', zo stond op de instagram-accounts van een van de meisjes te lezen. Ze moesten later voor de webcam seksuele handelingen met zichzelf plegen. Een van hen was zo jong dat ze op internet moest uitzoeken wat K. precies bedoelde. K. dwong ze daartoe, aldus het Openbaar Ministerie, iets wat hij zelf ontkende. Een van de meisjes wilde niet verder nadat ze een paar naaktfoto's had gestuurd. K. dwong haar verder te gaan, anders zou hij haar foto's naar vrienden en familie opsturen. Een meisje poogde hij voor 2.500 euro af te persen. Toen ze niet betaalde, stuurde hij haar foto's naar haar school.

Openbaar

Ernstige feiten, maar zorgen om de meisjes heeft K. zich nooit gemaakt, zei hij. “Als je deze foto's plaatst, dan weet je zelf dat ze openbaar zijn.” Er was geen sprake van dwang. Hij hielp ze alleen bij zakelijke transacties, zo omschreef hij het in een volle rechtszaal. Wat het met de meisjes deed, bleek uit hun eigen verklaringen. “Mijn hele leven is eigenlijk verwoest door alles wat je mij hebt aangedaan”, las een van hen in de zaal voor. “Ik meerdere keren gepoogd mezelf van kant te maken.” De moeder van een van de meisjes vertelde over het moment dat zedenrechercheurs in februari 2019 bij haar voor de deur stonden. Dat haar kind al maanden niet lekker in haar vel zat en slecht presteerde op school, bleek opeens verklaarbaar. Deskundigen menen dat tbs met voorwaarden kan, al is er twijfel of K. echt gemotiveerd is voor een behandeling. De officier van justitie ging voor de zwaardere variant van tbs met dwangverpleging. Naast de vier jaar cel wil ze dat K. ook driehonderd dagen cel gaat uitzitten. Die dagen zijn hem eind 2017 voorwaardelijk opgelegd voor zedenfeiten. Twee weken nadat hij vrijkwam, ging hij verder met het benaderen van minderjarige meisjes.

TBS

Zijn advocaat vroeg de rechtbank K. wel tbs met voorwaarden op te leggen. De man moet behandeld worden, onder meer voor zijn gebrek aan empathie en zijn cannabisverslaving. Bovendien dwong hij de meisjes niet, zei advocaat Jantina Rump. “Natuurlijk, het had niet mogen gebeuren en cliënt had het niet mogen laten gebeuren.”

Het vonnis volgt op 11 februari.

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 13 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13