Afbeelding
Elen Smits

Drie kunstenaars exposeren in februari in Galerie Bagijneweide

· leestijd 1 minuut Algemeen

DIEZERPOORT - In Galerie Bagijneweide exposeren in februari drie kunstenaars: Elen Smits, Nelle Boer en Pascal van Eerden. De expositie in het Paletgebouw aan de Bagijneweide 15 is open tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 1, 2 en 8, 9 februari van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is vrij.

Deze drie kunstenaars zijn volgens de samenstellers moeilijk in een hokje te plaatsen, maar hun werk kan worden omschreven als ‘uitbeelding van een diepere waarheid’. Eigenzinnig en gedreven proberen ze alle drie een waarheid of betekenis te vinden die niet zomaar voor de hand ligt.

Beeldtaal

Elen Smits gebruikt haar beeldtaal om vorm te geven aan ideeën onder meer hoe ze het begrip ‘imperfectie’ verbeeldt. Haar vondst is een losjes geschilderd ruitpatroon in blauw waar achter een voorstelling is te zien. De met grof zwart omkaderde ruitjes zijn geen perfectie vierkanten, de voorstelling erachter is niet perfect zichtbaar. Desondanks roepen deze onvolkomenheden tezamen een spanning op die zich ontlaadt in een evenwicht dat paradoxaal genoeg de puurheid van de imperfectie aan het licht brengt.

Planeet

Nelle Boer is een geëngageerd kunstenaar die de grenzen van het geloofwaardige opzoekt. In de Bagijneweide toont hij afbeeldingen, afkomstig van de planeet Nellius. Deze werd al in 1566 beschreven, maar pas in 1974 lukte het een ruimte-expeditie de planeet te bereiken. Men ontdekte er de ogenschijnlijke sporen van een beschaving. In 2019 begon Boer dit project te onderzoeken. En hoewel dit nog loopt, toont hij hier alvast beelden van tempelachtige ruïnes en van mogelijke sieraden.

Mixed media

Pascal van Eerden is een jonge Nederlands kunstenaar, maar opgegroeid en opgeleid in Kyoto en New York. Sinds 2016 woont hij in Amsterdam. Onder de motto’s audacious (gedurfd) en insane (krankzinnig) toont hij schilderijen in pasteuze mixed media. Zijn ‘Fire’ zou smeulend houtskool van een barbecue kunnen voorstellen, maar evengoed een satellietbeeld van verschroeide aarde na een bosbrand. Welke is de achterliggende waarheid? Zijn er nog andere? Nadenken hierover is aan de beschouwer.

Mail voor meer informatie naar secretariaat@paletzwolle.nl of kijk op www.paletzwolle.nl of www.facebook.com/paletzwolle.

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45