Afbeelding
Erik-Jan Berends

Martin en Jan Voerman sluiten op 2 mei fotowinkel in de Van Karnebeekstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ASSENDORP – Niet de coronacrisis, maar het aandienen van de juiste koper, heeft ertoe geleid dat Foto Voerman aan de Van Karnebeekstraat 7 op 2 mei haar deuren sluit. Ruim twee jaar geleden zetten Martin (58) en Jan (57) Voerman hun winkel in de etalage.

“Onze boekhouder vroeg ons toen terloops wat we nog zouden willen”, memoreert Jan. “Gezien de marksituatie en het feit dat we beiden geen kinderen en ook geen opvolgers hebben, heeft ons doen besluiten te stoppen met de winkel. Hadden we verder gewild in de toekomst, dan hadden we flink moeten investeren. Dat hadden we nooit meer kunnen terugverdienen.”

Andere vorm

Het sluiten van de zaak betekent niet dat de broers helemaal stoppen. Martin: “We gaan in een andere vorm verder. Zo blijf ik pasfoto’s en foto’s maken op locatie van ouderen, grotere groepen en mensen met een verstandelijke beperking bijvoorbeeld. Ook blijven we actief met het digitaliseren van videobanden, dia’s, Super8 films, noem het maar op. Voor dat werk komt een aantal inleveradressen. Dat moet nog vorm krijgen. Wie op de hoogte wil blijven, doet er goed aan onze website in de gaten te houden.”

Gelaten

Met het verdwijnen van Foto Voerman, vertrekt een karakteristiek bedrijf uit het Zwolse straatbeeld. “Met Foto Hans Keuzekamp, waarmee we altijd heel collegiaal zaken hebben gedaan, zijn we de oudste fotografie-zaak in Zwolle”, realiseert Martin zich. Overigens zijn de broers heel gelaten en eigenlijk opgelucht dat nu eindelijk de kogel door de kerk is. Jan: “We hebben er al ruim twee jaar naartoe gewerkt. Zo ook met onze voorraad, dus we houden geen uitverkoop. Alles is al geregeld.”

Historie

De historie van Foto Voerman voert ver terug. De opa van de broers, W.J. Voerman, werkte in de fournituren en werd ontslagen. Als enthousiast fotograaf besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken. De oudst bekende factuur die Martin en Jan nog hebben, dateert van 1921. Rond 1930 opende hij een zaak aan het Groot Wezenland, waar zich nu de werkplaats van Roosdorp Opticiens bevindt. De vader van de huidige eigenaren begon in 1967 de winkel in de Van Karnebeekstraat.

Hoogtijdagen

Via de achteringangen konden vader en zoon Voerman toentertijd naar elkaar toe lopen. Jan en Martin, geboren in Genemuiden, verhuisden mee naar Zwolle en gingen met hun ouders boven de winkel wonen. Na hun middelbare school en diensttijd kwamen ze in de zaak. In de hoogtijdagen had hun vader vijf zaken: drie in Zwolle, één in Kampen en één in Deventer. Dat bleek een brug te ver. De zaak werd voortgezet in Kampen en Zwolle, waarvan nu dus ook de laatste de deuren sluit. De beide broers willen graag langs deze weg al hun klanten van de afgelopen jaren bedanken voor het vertrouwen dat ze in hun hadden.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 21 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50