Afbeelding

CDA Zwolle stelt vragen of GGD IJsselland voldoende regionale testcapaciteit heeft

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – CDA Zwolle heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd of er in de regio IJsselland voldoende testcapaciteit is nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld. Ook de CDA-fracties in andere Overijsselse gemeenten spreken hun colleges daarop aan.

De christendemocraten willen weten wat de maximale testcapaciteit van GGD IJsselland is en op 11 mei, als de basisscholen weer opengaan. Is dit voldoende om grootschalig te testen als zich in de stad, in een wijk of rond een school of een fabriek zich een uitbraak voordoet?, vraagt het CDA zich af. Ook wil de partij weten of de GGD mensen heeft geworven en opgeleid voor grootschalig bron-en contactonderzoek. Ze vraagt zich bovendien af of deze mensen ook in de haarvaten van de samenleving, bij sportclubs, buurthuizen en scholen en in allochtone gemeenschappen zitten, zodat zij bij een besmetting laagdrempelig en effectief contactonderzoek kunnen doen.

Contactonderzoek

Verder stelt het CDA de vraag of er op 11 mei naar verwachting voldoende capaciteit is om elk verdacht Coronageval te testen en bij elke besmetting een effectief en uitbreid contactonderzoek te doen. Tot slot willen de politici weten of de GGD voldoende capaciteit en financiële middelen heeft om dit te doen. Aanleiding voor het CDA om deze vragen te stellen, is dat het Outbreak Management Team (OMT) op 7 april vijf voorwaarden heeft gesteld voor het versoepelen van de maatregelen. Twee van die voorwaarden zijn de beschikbaarheid van voldoende testcapaciteit en de beschikbaarheid van capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau.

Versoepeling

“Ook internationale organisaties, zoals de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) en de OESO benadrukken deze voorwaarden bij elke gelegenheid”, benadrukken de christendemocraten. “Op 11 mei gaan de basisscholen open met halve klasse tegelijk. Dat is een behoorlijke versoepeling die voor ouders en kinderen enige ruimte geeft in deze voor ons allen beperkende tijd. Hopelijk zal ook een deel van de economie weer op gang kunnen komen en houden we het coronavirus onder controle om de zorg aan te blijven kunnen.”

CDA Zwolle vraagt het college – gezien de urgentie gericht op 11 mei – deze vragen binnen een week te beantwoorden.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen gisteren