Afbeelding
Erik-Jan Berends

Muzikanten fleuren bejaarden en zichzelf op

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Met zijn straatmuzikantenband vrolijkt Zwollenaar Rick Mensink nu wekelijks de bejaarde bewoners van Zwolse zorginstellingen op. Allereerst om hen een hart onder de riem te steken, maar ook om zelf positief gestemd te blijven nu hij alle optredens en festivals deze zomer moet annuleren.

“Het idee om te treden voor bewoners van verzorgingstehuizen ontstond toen ik met mijn kinderen in de tuin van de ‘Nieuwe Haven’ (IJsselheem, red.) naar mijn moeder stond te zwaaien. Als ik hier met de kinderen kan staan, dacht ik, kan dat ook met mijn muzikale vrienden. Ik ben evenementenorganisator van beroep en treed zelf ook op. Professioneel, samen met andere muzikanten. Een van de formaties waarmee ik speel, is de straatmuzikantenband Harvest & Vrienden. Wij spelen vooral wanneer we er de tijd en ruimte voor hebben. Nou, dat heb ik momenteel. Alle evenementen die ik deze zomer zou organiseren, zijn geannuleerd. Ik had de hele zomer in touw moeten zijn, maar ik ben nu zo’n zp’er die de pineut is van deze coronacrisis. En vele andere zp’ers met mij. Ik bel de hele dag artiesten om hen het vervelende nieuws te vertellen, dat alle festivals en optredens zijn afgelast.”

Bezorgdheid

“De andere leden van Harvest & Vrienden waren dan ook meteen enthousiast toen ik voorstelde om onze lege agenda’s een beetje te vullen door op vrijwillige basis voor senioren op te treden. De mensen die in een zorginstelling wonen vervelen zich. In deze lockdown zitten zij letterlijk opgesloten. En dan is er nog de bezorgdheid, dat als iemand besmet raakt, iedereen het slachtoffer wordt. We vrolijken de mensen graag op. Onze optredens werken. Mensen dansen voor de ramen. Ook de mensen met dementie. Of misschien wel juist zij. Alzheimer en muziek, dat werkt. Tijdens een van de optredens merkten we eens te meer wat muziek met mensen kan doen. Terwijl wij speelden, hoorde het personeel voor het eerst de stem van een van de cliënten. Toen zij daar kwam wonen, praatte ze niet. En dat was altijd zo gebleven. En nu begon ze ineens mee te zingen.”

Samenspelen

“Ook buurtbewoners genieten mee. Die komen met een bakje koffie of flesje bier eventjes kijken. Overigens, allemaal op afstand. Heel mooi hoe dat gaat. Vandaag, zaterdag 2 mei, traden we op waar het allemaal begon, in de tuin van de Nieuwe Haven. Ook zijn we naar Anna Heerkens in de wijk Assendorp geweest. Van het Zwolse fonds De Gasthuizen kregen we een vergoeding. Daarmee kunnen we voor minimaal vijf optredens de kosten van twaalf muzikanten dekken. We reizen allemaal met een eigen auto, want ook voor ons gelden de regels van anderhalve meter afstand. Als dirigent van onze band hou ik die afstand tijdens de optredens ook in de gaten. Muzikanten die samenspelen, hebben de gewoonte naar elkaar toe te ‘kruipen’. Zodra dat gebeurt, roep ik snel ‘hé, twee meter’. Want (lachend) ‘hé anderhalve meter’, dat bekt niet op de muziek.”

Waardevol

“Onze muziek is akoestisch. We spelen een instrument - we hebben gitaren, contrabas, banjo, snaartrommel, saxofoon en accordeon - en iedereen zingt. Denk aan liedjes van Neil Young, George Baker en Rod Stewart. We doen dit allereerst voor de mensen die nu ‘opgesloten’ zitten, maar hopen ook dat we met onze optredens laten zien hoe waardevol muziek is voor de samenleving. De kermis, het dorpsfeest, het Stadsfestival... allemaal culturele feesten die dit jaar niet doorgaan. Muziek, theater, kunst en horeca zijn veel meer dan een hapje, drankje en gezelligheid. Het zijn gelegenheden om elkaar te ontmoeten, uit je dagelijkse sleur te komen. En dat dat belangrijk is, merkt nu volgens mij heel Nederland.”