Afbeelding

Mondkapje wordt verplicht in het openbaar vervoer

Algemeen

ZWOLLE – In het openbaar vervoer worden niet-medische mondkapjes geadviseerd en vanaf 1 juni verplicht. Met de huidige regels in Nederland is het verder niet nodig om in privétijd mondkapjes te dragen, bevestigt GGD IJsselland.

“Niet medische mondkapjes beschermen de drager zeer beperkt tegen besmetting met het coronavirus”, volgens de gezondheidsorganisatie. “Daarom adviseren we daarnaast vaak handen te wassen met water en zeep, te hoesten en niezen in de binnenkant van de ellenboog, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden, anderhalve meter afstand te blijven houden en thuis te blijven bij (milde) klachten.”

Kwaliteit

In de persconferentie is aangekondigd dat er een instructiefilmpje wordt gemaakt wordt. GGD IJsselland zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de verkrijgbaarheid en de kwaliteitseisen van mondkapjes. Voor deze vragen verwijst de organisatie naar de website van het RIVM of de rijksoverheid.

Meer informatie over de juiste omgang met mondkapjes is te vinden op https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes en op

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes.