Afbeelding
Gemeente Zwolle

Eikenprocessierups wordt volop bestreden in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Drie bestrijdingsploegen van ROVA halen vanaf deze week eikenprocessierupsen in Zwolle actief weg. Met een speciale stofzuiger wordt tot en met eind augustus langs vastgestelde routes door de stad de rupsen inclusief nest tot hoog in de boom opgezogen en vernietigd.

Met deze actieve aanpak willen de gemeente Zwolle en ROVA de overlast door jeukende brandharen bij Zwollenaren voorkomen. Met een spandoek markeert wethouder William Dogger één van de routes: “Samen met ROVA werken we hard om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. Op drukbezochte plekken en drukke fietsroutes zoals de Nieuwe Deventerweg, halen we de rupsen en nesten actief weg.”

Bestrijdingsploegen

De gemeente en ROVA zetten de middelen in om vooral op de druk bezochte plekken de verspreiding van de jeukende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. Drie bestrijdingsploegen gaan daarom zo vaak als het nodig is de bomen bij deze plekken bij langs. Bomen buiten deze routes worden behandeld op basis van de meldingen van bewoners.

Melden

Zwollenaren kunnen via een interactieve kaart bij elke eik zien wat zij van de gemeente en ROVA in de aanpak van de eikenprocessierups kunnen verwachten. Naast het vinden van informatie over de bestrijding van de rups, kunnen bewoners ook meldingen van overlast van de rups online doorgeven. Bewoners klikken op de digitale kaart de betreffende boom aan en doen een melding van de rups. Een bestrijdingsploeg haalt de rupsen en nesten weg. Via deze kaart kan iedereen de afhandeling van meldingen volgen. De kaart is te vinden op www.zwolle.nl/eikenprocessierups.

Overlast

De brandharen – ongeveer 700.000 per rups – kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegklachten. De weerhaakjes aan de brandharen komen gemakkelijk terecht in de huid, ogen en luchtwegen. Dat kan een allergische reactie opleveren. Dit kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen van een eikenprocessierups. In grotere groengebieden worden wandelaars en fietsers met borden geattendeerd op de mogelijke aanwezigheid van de rupsen en geadviseerd om elk contact met een rups en/of nest te vermijden.