College Zwolle beoogt 530 woningen in Breezicht Noord

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Na de buurt Breecamp wordt de komende jaren Breezicht in Stadshagen ontwikkeld. Gepland staan circa 1.140 woningen. Burgemeester en wethouders presenteren de gemeenteraad nu een plan voor 530 woningen in Breezicht Noord.

Begin 2018 is het plan voor de eerste twee buurtschappen in het zuidelijk gedeelte van Breezicht vastgesteld. De ambities voor deze groene buurt waren volgens het college hoog. “Breezicht wordt klimaatbestendig, bestand tegen wateroverlast en energieneutraal ontwikkeld. Breezicht Noord heeft als extra ambities natuur-inclusief en betaalbare woningen.”

Doelgroep

Inmiddels wordt er al volop gebouwd in het zuidelijk gedeelte van Breezicht. In het noordelijk gedeelte van Breezicht komen vier buurtschappen met ruim vijfhonderd woningen voor een brede doelgroep. “Breezicht heeft door zijn ligging een bijzonder karakter voor Stadshagen en Zwolle”, vindt het college. “Het groenblauwe landschap van Breezicht is een belangrijke leefkwaliteit en biedt bewoners ruimte om te bewegen in de directe omgeving van de woning: wandelen, spelen, sporten en zelfs zwemmen in de Milligerplas.”

Buurtschappen

Door de buurtschappen verhoogd aan te leggen, moeten ze bestand zijn tegen de opwarming van het klimaat. Met de aanleg van voldoende capaciteit moet tevens overtollig regenwater uit de andere buurten van Stadshagen opgevangen kunnen worden. “Dit alles maakt het landschap tot een dynamisch gebied. Door de verschillende landschappelijke beelden, doorzichten op buurtschappen, variatie in waterstanden door neerslag en de verschillende gebruiksmogelijkheden is het landschap elke dag anders”, volgens het college.

Sfeer

De vier buurtschappen in Breezicht Noord krijgen elk een eigen sfeer. De plek in het landschap bepaalt het specifieke karakter en de sfeer van het buurtschap; belangstellenden kunnen kiezen of ze willen wonen rond een eigentijdse brink, een plek aan het water of in het riet. De architectuur van de buurtschappen sluit aan bij de buurtschappen in Breezicht Zuid. Voor de naamgeving van straten is gekozen voor het thema ‘molens’ (aandrijfwijze, bouwwijze of type).

Vervolg

Vanwege de nabijheid van Natura 2000 gebieden speelt stikstof een rol bij zowel de aanleg van de woonbuurt als het gebruik. Om die effecten beter in beeld te krijgen en passende maatregelen te treffen, wordt aanvullend onderzoek gedaan. Verwacht wordt dat, afhankelijk van de procedure voor het bestemmingsplan, de bouw begin 2022 kan beginnen.

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 16 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport 23 uur geleden