Afbeelding

Gemeente Zwolle lanceert MijnWijk als nieuw digitaal platform voor bewonersinitiatieven

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Om bewoners nog beter te betrekken bij de ontwikkeling in hun wijk, heeft de gemeente Zwolle een nieuw digitaal platform: MijnWijk. Bewoners kunnen er hun ideeën voorleggen aan andere bewoners en aan de gemeente.

Wethouder participatie Michiel van Willigen: “Het is meer regel dan uitzondering geworden dat we bewoners betrekken bij de inrichting en verbetering van hun buurt. Dat doen we op veel manieren zoals met bewonersavonden, werksessies en het Buurt-voor-Buurt Onderzoek, maar steeds vaker nemen bewoners het initiatief en leggen contact met de wijkbeheerder. Met MijnWijk maken we het bewoners nog gemakkelijker om een idee in te brengen, daarover mee te denken en te realiseren.”

Karakter

Het platform moet een impuls geven aan deze buurtinitiatieven, vindt Van Willigen. “In Zwolle hebben we sterke wijken met een eigen karakter en betrokken bewoners. Het eigen initiatief van bewoners is eigenlijk de aanleiding voor mij geweest om de politiek in te gaan. In die periode woonde ik in Assendorp waar sprake was van overleg met auto’s delen, bordjes plaatsen en nemen van duurzame maatregelen. Dat zie ik nu doorontwikkeld in het platform MijnWijk. Zo maken we stad en wijk van onszelf.”

Achtertuin

Hij ziet ook dat het niet in elke wijk zo werkt. “Lang niet iedereen weet van elkaar dat ie ergens mee bezig is. In Assendorp leven bewoners meer op straat dan bijvoorbeeld in Zuid, waar mensen meer in de achtertuin zitten. Dan kan je toch gemakkelijk via MijnWijk je initiatieven gaan delen.” Wie zijn of haar initiatief deelt, moet dan nog wel de boer op om hartjes te scoren. Als de wijkbeheerder ziet dat een idee leeft, neemt die binnen enkele dagen contact op.

Initiatieven
Het betreft volgens de wethouder kleine initiatieven zoals het vergroenen van de straat met geveltuintjes en het organiseren van een Kinderstraat of een verkeersactie tot grotere projecten zoals het opknappen van een speeltuin of het klimaatbestendig maken van de straat. Van Willigen: “Bewoners en gemeente hebben elkaar nodig om dat te realiseren. Behalve dat ze de wijk aantrekkelijker maken, dragen zulke initiatieven bij aan betrokkenheid en verbondenheid en dus aan sterke, veerkrachtige wijken.”

Voorbeelden

Die bekijkt of de ideeën op MijnWijk uitgevoerd kunnen worden. Ilse Bloemhof is een van de wijkbeheerders die bewoners ondersteunen bij het realiseren van hun idee: “Veel voorbeelden van bewonersinitiatieven staan al op MijnWijk. Ik verwacht dat die voorbeelden andere bewoners inspireren. Maar ook als je geen initiatief wilt indienen, kun je wel andere initiatieven volgen en hoe wij bewoners daarin ondersteunen. Die transparantie is belangrijk. Bewonersinitiatieven zijn geen incidenten meer en maken een belangrijk onderdeel uit van onze werkwijze. En natuurlijk omdat we trots zijn op deze bewoners en wat we samen met hen realiseren, mag iedereen dat weten.”

Video

Het eerste initiatief dat door een bewoner op MijnWijk is geplaatst is het vergroenen van de PC Hoofstraat in Wipstrijk. De gemeente heeft daarover een video gemaakt die te bekijken is via deze link. De wethouder en wijkbeheerder verwachten dat MijnWijk een lopend vuurtje wordt en dat bewoners goed de weg naar het platform weten te vinden. Wie in ideeën heeft, wordt hier ook naar verwezen. Voor wie zich niet zo gemakkelijk beweegt op de digitale snelweg, blijven de ‘oude’ kanalen als telefoon en mail open, benadrukt Bloemhof. MijnWijk is te vinden op www.zwolle.nl/mijnwijk.

default
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 3 mei, 12:45
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29