Oranje Fonds betaalt mee aan een groene buurt

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Buren, buurttuinen, verzorgingshuizen, sportclubs en andere maatschappelijke initiatieven kunnen op donderdag 2 juli met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag in september hun omgeving groener te maken.

Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 16.00 en 21.00 uur corona-proof binnen te lopen bij de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat 3. Het is ook mogelijk een digitale afspraak te maken voor online hulp bij de aanvraag. Op beide manieren helpt Groene Loper Zwolle bij het invullen van de benodigde formulieren. Daarnaast krijgen buurtinitiatieven die tijdens Burendag hun straat of buurt groener maken van Groene Loper Zwolle een tas met veertig biologische bloembollen. Niet alleen organisaties, maar ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm zijn welkom. Meer informatie en een link om aan te melden staat op www.groeneloperzwolle.nl/burendag.

Feest

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat samen met buren en de buurt wordt gevierd op de vierde zaterdag in september. In 2020 valt Burendag op 26 september. Het is een dag waarop de ‘buren’ gezellig samenkomen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Denk aan samen koken, samen sporten, de speeltuin opknappen, maar ook het planten van nieuwe struiken, bomen of bloembollen valt hieronder. Groene Loper Zwolle wil graag bewoners betrekken bij hun eigen groene leefomgeving en ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te groener te maken.

Aanvraag

Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij het Oranje Fonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. Wie als buurtinitiatief dit geld wil inzetten voor het groener maken van de straat of buurt en hulp kan gebruiken bij de aanvraag, kan op donderdag 2 juli tussen 16.00 en 21.00 uur terecht bij de Creatieve Coöperatie. Het kernteam van Groene Loper Zwolle staat met laptops, soep en een drankje klaar om samen de aanvraag in te vullen. Er zijn maatregelen genomen om dit corona-proof te kunnen doen. Daarom is vooraf aanmelden via www.groeneloperzwolle.nl/burendag ook nodig. Via deze website is het ook is het mogelijk om een digitale afspraak te maken voor online hulp bij de aanvraag.

Bloembollen

De bloembollen van Groene Loper Zwolle zijn goed voor bijen en vlinders. Ze heeft daarvoor een aanbieding geregeld: een uitgebreid biologisch bloembollenpakket met duizend bloembollen kost 120 euro (de winkelwaarde is ruim 400 euro). Het is ook mogelijk om een half pakket van vijfhonderd of een kwart pakket van 250 bloembollen te bestellen. Initiatieven kunnen er voor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag. Deze bloembollen worden in de week van Burendag gebracht.

Boom

In het najaar komt Groene Loper Zwolle met een nieuwe actie. Dankzij provincie Overijssel zijn er 110 bomen beschikbaar voor groene initiatieven uit Zwolle. Provincie Overijssel heeft namelijk als ambitie 1,1 miljoen bomen te planten in de provincie, voor elke inwoner één. Er is keus uit een hele lijst met bomen, waaronder fruitbomen. Wie een mooie plek weet voor een boom, meer informatie wil of zich alvast wil aanmelden, kan ook een afspraak maken voor 2 juli.

Betrokkenheid

De groene burendag is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel) ondersteunen Groene Loper Zwolle.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden