Afbeelding

OM: celstraf voor man die 15-jarige neerstak

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 18-jarige Zwollenaar is donderdag 2 jaar cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist. De man stak in oktober vorig jaar een 15-jarige vriend bij winkelcentrum Diezerpoort neer.

Daarmee nam de man bewust de kans dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel op zou lopen, zei de officier van justitie donderdag op de strafzitting. De 18-jarige Dennis T. liep op 25 oktober iets na elf uur met twee vrienden over straat toen een van hen begon te stoeien. T. werd naar eigen zeggen bij de keel gegrepen, voelde zich bedreigd en greep naar zijn mes. Hij verloor zijn evenwicht waarna het slachtoffer min of meer in zijn mes viel. Toch kwam T. die nacht met een heel ander verhaal. Hij belde 112 met de melding dat een vriend op straat 'op iets scherps' was gestruikeld. Het mes zou hij in de buurt van het Streekien niet ver van het winkelcentrum hebben weggegooid. De officier van justitie gelooft dat niet, en denkt dat T. het wapen in de gracht mieterde. Pas in zijn derde verklaring bij de politie gaf T. toe dat hij een mes bij zich had en dat hij had gestoken.

De 15-jarige lag een nacht in het ziekenhuis. Het mes had zijn lever geraakt. Was het iets dieper het lichaam binnengedrongen, dan was het zelfs in potentie dodelijk geweest. “Ik ben dom geweest”, zei T. over het trekken van het mes. Jongeren lopen vaker met messen rond op straat, zei de officier over verontrustende berichten die eerder dit jaar naar buiten kwamen. De man was bovendien onder invloed van drugs en drank. De officier noemde het 'een hele rare zaak'. “Meisjes, drugs: er is niet echt een verklaring voor de steekpartij en dat maakt de zaak veel verontrustender.” Volgens de officier stak T. met kracht, want zowel de gewatteerde jas als het shirt van het slachtoffer werden doorboord. Naast de celstraf vond ze een contactverbod met het slachtoffer op zijn plaats.

Volgens raadsvrouw Jantina Rump was dit alles nooit de bedoeling van T. “Het steken is onbewust, per ongeluk en ongewild gebeurd.” Het was een ongeluk en bovendien was het letsel nooit levensbedreigend. Dus vroeg ze om vrijspraak.

Het vonnis volgt op 23 juli.