De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle.

Zwollenaar verdacht van bedreiging prinses blijft in de cel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 32-jarige Zwollenaar Wouter G. wordt verdacht van het bedreigen van prinses Amalia via social media. Hij zei donderdag de rechters dat hij zichzelf als ontoerekeningsvatbaar ziet. De rechtbank besloot hem in ieder geval tot oktober in de cel te laten.

De ex-militair en ex-dakloze zit sinds januari vast nadat hij volgens het Openbaar Ministerie in januari prinses Amalia uiterst kwetsende en bedreigende teksten stuurde. Hij gaf aan te sparen voor een pistool en beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen. Hij zei dat hij de prinses op Koningsdag zou opzoeken en ook schreef hij haar op school op te komen zoeken. Daarnaast bedreigde hij een vriend van de prinses met de dood. De man heeft bekend dat hij de teksten gestuurd heeft via Instagram. Op de vorige zitting zei hij dat hij na een paar biertjes besloot de prinses 'op stang te jagen' maar ook dat hij kort na het versturen de teksten poogde te wissen. Donderdag werd ook bekend dat het Openbaar Ministerie wil dat G. een maand cel uit gaat zitten in een andere strafzaak. De man kreeg in 2018 een maand cel voorwaardelijk opgelegd. Een van de voorwaarden, het niet opnieuw plegen van strafbare feiten in de proeftijd, is overtreden, aldus het OM.

De officier van justitie verzocht de rechtbank om G. vast te houden tot 20 oktober als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat uitstel is noodzakelijk omdat de verdachte over enkele weken pas in het Pieter Baan Centrum onderzocht kan worden. Een van de vragen die deskundigen in dat onderzoek moeten beantwoorden, is of G. de feiten valt toe te rekenen. Advocaat Joni Eliya verzocht echter om G. op vrije voeten te stellen. Deskundigen adviseerden eerder al dat zo'n onderzoek helemaal niet noodzakelijk is, zei hij. “Mijn cliënt wacht al zeven maanden op niets.” Wouter G. was via Skype verbonden met de rechtszaal. “Die bedreiging had ik niet moeten doen”, zei hij.

De rechtbank wees het verzoek van de advocaat af. De kans dat meneer opnieuw over de schreef gaat wordt als hoog ingeschat. En G. zei zelf tegen de rechters dat hij zichzelf als ontoerekeningsvatbaar ziet. Dat is juist onderwerp van onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De zaak gaat op 20 oktober verder.