Afbeelding
Jan Amse

Theatergroep De Jonge Honden speelt Oorlogswinter in najaar 2020

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met een donatie van het Kickstart Cultuurfonds kan theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle de repetities van de theaterproductie Oorlogswinter hervatten en op tournee langs de theaters in Overijssel in oktober en november.

Oorlogswinter van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 2020 is de Jonge Honden uit Zwolle begonnen met de bewerking van het boek tot een familievoorstelling. Vanwege het coronavirus kwamen de repetities halverwege maart stil te liggen en kon de tournee in maart, april en mei niet doorgaan. Op vrijdag 9 oktober gaat Oorlogswinter nu alsnog in première in schouwburg Odeon in Zwolle.

Kickstart

Het Kickstart Cultuurfonds biedt financiële ondersteuning aan onder andere theaterproducenten van professionele podiumkunsten om aanpassingen aan de anderhalve metersamenleving door te kunnen voeren. Dankzij de donatie van dit fonds aan de theaterproductie Oorlogswinter kan het gezelschap de extra repetitiedagen en extra voorstellingen mogelijk maken. Een groot deel van de voorstellingen was begin dit jaar al uitverkocht. Extra voorstellingen zijn nodig omdat er vanwege de verplichte anderhalve meter afstand minder bezoekers in de zalen kunnen plaatsnemen.


Piloot

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig. De voorstelling wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van De Jonge Honden. Het is de eerste keer dat het boek Oorlogswinter met medewerking van schrijver Jan Terlouw wordt bewerkt tot theatervoorstelling.

Bijdrage

Versteeg: “Juist in deze onzekere tijd zijn we verheugd dat we Oorlogswinter alsnog kunnen gaan maken en spelen. De viering van 75 jaar vrijheid is dit jaar op een grotendeels stille manier aan ons voorbijgegaan. We zijn blij dat we nu alsnog een bijdrage aan deze viering kunnen leveren. Het vieren van en stilstaan bij onze vrijheid is van groot belang.” De volledige speellijst wordt binnenkort bekendgemaakt via www.tgdejongehonden.nl. Kaartkopers worden via de theaters op de hoogte gebracht.