Afbeelding

Verdachten in vermeende drugsoorlog blijven vastzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Vier van zes verdachten van een vermeende drugsbende die het aan de stok kreeg met een rivaliserende groep in Zwolle blijven achter de tralies. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag.

De twee rivaliserende bendes zouden over en weer gepoogd hebben elkaar uit te schakelen. In september vorig jaar werd Idris M. (26) in de Van Disselstraat onder vuur genomen. Hij en broer Abas M. (25) worden door het Openbaar Ministerie gezien als leidinggevenden van een Zwolse drugsbende. In april 2016 werd op de Wijheseweg met een automatisch vuurwapen een bestelbus beschoten. Daarin zat een van de leiders van de vermoedelijk rivaliserende bende. De broers M. worden er met anderen van verdacht een nieuwe liquidatiepoging te hebben voorbereid, mogelijk in reactie op de beschieting van september vorig jaar.

Baken

Bij een 'spyshop' in Breda werd een baken gekocht dat in oktober onder de auto van een van de rivaliserende bendeleden werd geplakt. De broers en Julian M. (24) zouden dat plan uitvoeren. Het drietal wordt ook verdacht van de beschieting op de bestelwagen aan de Wijheseweg. De 26-jarige Fabienne van den R. (Zwolle) zou betrokken zijn bij de gewelddadige afpersing van een man ergens in het voorjaar of de zomer van 2019. De man zou urenlang zijn vernederd, werd daarna naar een bos gereden waar het graf voor hem klaar stond. Duidelijk was dat de daders 30.000 euro van hem wilden. Ook diverse autobranden maken onderdeel uit van het dossier.

Leugens

Beide broers M. zitten inmiddels bijna een jaar in voorarrest. Afronding van de strafzaak is voorlopig niet in zicht. Tijd om op vrije voeten te komen, vonden de twee. “Deze mensen hebben in opdracht van anderen leugens verklaard'', zei Abbas over de voor hem belastende verklaringen. Volgens hem hebben de rechercheurs last van tunnelvisie. “Ik heb niks te maken met deze onzin.” Ook Fabienne wilde op vrije voeten, onder meer om de bruiloft van een familielid bij te wonen. “Mijn leven is naar de kloten door mensen die mij een oor willen aan naaien.” Haar advocaat zei dat die bruiloft belangrijk voor haar cliënt is. “Als het moet gaat ze geboeid, als ze er maar bij kan zijn.”De officier van justitie verzette zich tegen het vrijlaten van de verdachten. De verdenkingen zijn ernstig.

Bruiloft

De rechters besloten dat ze inderdaad vast moeten blijven zitten. Over het bijwonen van de bruiloft door Van den R. besliste de gevangenisdirecteur eerder al negatief. De rechtbank ziet geen aanleiding haar die dag vrij te laten. In november volgt een regiezitting waarbij de advocaten mogen verzoeken om nader onderzoek.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02