Afbeelding
Ursula

Zwolse kinderboekenschrijfster brengt tijdens Kinderboekenweek haar twintigste boek uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Emmie Riepma)

ZWOLLE - Kinderboekenschrijfster Judith van Helden uit Zwolle publiceerde op 30 september, de eerste dag van de Kinderboekenweek, haar twintigste boek: Maffe meester Daan duikt in de verleden tijd. Het is het derde boek in haar reeks over meester Daan. Het boek sluit aan bij het geschiedenisthema ‘en toen…’ van de Kinderboekenweek.

Waarover gaat het boek?

“Maffe meester Daan is een serie over een leraar die van alles meemaakt met zijn klas. Dit deel sluit echt aan bij het onderwerp van de Kinderboekenweek: geschiedenis. Ik heb gekozen voor de romeinse tijd. Meester Daan en zijn klas organiseren bijvoorbeeld een romeins diner en gaan opzoek naar romeinse muntjes in een boomgaard.”

Wat was uw inspiratie voor dit boek?

“Mijn schoonouders hebben een boomgaard. Ze zijn er niet zo lang geleden achter gekomen dat er op de plek van die boomgaard vroeger een romeinse nederzetting heeft gestaan. Daar zijn oude romeinse muntjes en gespen van kleding gevonden! In het boek gaat Daan met zijn klas naar een boomgaard die daarop is geïnspireerd.”

Het thema deze Kinderboekenweek is geschiedenis, dat is een educatief onderwerp. Vindt u het belangrijk dat kinderboeken een educatieve rol hebben?

“Ik vind geschiedenis een heel leuk onderwerp. Het is zeker belangrijk dat kinderen weten wat je aan geschiedenis kunt hebben. Ik hoef echter niet zozeer educatieve boeken te schrijven. Ik vind dat het leesplezier voorop staat. Dat kinderen ook leren over de romeinen is mooi meegenomen maar dat was niet nadrukkelijk mijn doel. Het moet vooral een fictief boek zijn, waardoor je lekker kan ontspannen en even in een andere wereld duikt.”

Hoe bent u begonnen met het schrijven van kinderboeken?

“Dat is eigenlijk per ongeluk ontstaan in 2006. Ik bedacht verhaaltjes voor mijn kinderen voordat ze naar bed gingen. Die vonden ze zo leuk dat mijn man tegen me zei dat ik het moest gaan uittypen. Schrijven is altijd wel een hobby van me geweest. Toen ik dat gedaan had zei hij dat het misschien leuk is de verhalen naar een uitgever te sturen voor feedback. Daardoor is het balletje gaan rollen. Die uitgever wou er meteen een voorleesboek van maken.”

Dit is al uw twintigste boek, een bijzondere mijlpaal. Hoe voelt dat?

“Dat voelt wel heel bijzonder. Aan de ene kant verbaast het me ontzettend. Dan denk ik tsjonge, twintig al. Aan de andere kant heb ik er ook wel de tijd voor gehad. Ik ben sinds 2006 al aan het schrijven. Daarentegen denk ik soms ook: Nog maar twintig, had ik maar meer tijd om te schrijven want ik heb nog zo veel ideeën in mijn hoofd.”

Maffe meester Daan duikt in de verleden tijd ligt tot het einde van de Kinderboekenweek in de winkel voor €5,95.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 7 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50