Afbeelding
Eigen foto

College Zwolle wil tien miljoen investeren in de stad

Algemeen

ZWOLLE - Het college van burgemeester en wethouders presenteert voor het komende jaar een gemeentebegroting waarin tien miljoen beschikbaar is om in de stad te investeren. Voor toekomstige investeringen reserveert het college daarnaast als eerste aanzet vijf miljoen voor het Investeringsfonds. 

Tweeënhalf miljoen wordt uit de reserves gehaald om noodlijdende sectoren te steunen. Voor versterking van het afvalfonds wordt drie miljoen beschikbaar gesteld. In het sociaal domein wordt komend jaar extra geld vrijgemaakt voor onder meer het tegengaan van radicalisering, drugsoverlast, preventief jeugdbeleid en het voorkomen van schooluitval. Uit bestaande fondsen wordt geïnvesteerd in de benodigde vernieuwing van schoolgebouwen. 

Spoorzone

Om de groei van de stad te stimuleren komt geld beschikbaar voor de ontwikkeling van onder andere de Spoorzone en onderzoek naar woningbouwlocaties. Ook het bomenbestand in Zwolle is op een aantal plaatsen op leeftijd. Daarom komt er extra geld om het groen in de stad veilig en vitaal te houden. Het Stinspark in Westenholte wordt opgeknapt. Verder komt er geld voor onder meer de Zwolse cultuursector, mobiliteit in de binnenstad en voor datagedreven dienstverlening.

Corona

Voor zover nu bekend, wordt een groot deel van het nadeel door corona op de gemeentebegroting van 2020 gecompenseerd door het rijk. Nog niet bekend is hoe de coronacrisis uiteindelijk economisch voor de stad zal uitpakken. Niet alle wensen voor de komende jaren konden daarom worden gerealiseerd. In de meeste gevallen is volstaan met een toekenning voor alleen 2021.

De bespreking en vaststelling van de gemeentebegroting voor 2021 door de gemeenteraad staat gepland in de raadsvergadering van vrijdag 13 november.