Afbeelding
Erik-Jan Berends

Inwoners Zwolle moeten hoeveelheid restafval fors terugbrengen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Waar Zwollenaren nu gemiddeld nog 177 kilo restafval per persoon per jaar aanbieden, moet dat van de gemeente naar honderd kilo per jaar. “Dat kan alleen als we ook met een financiële prikkel gaan werken”, zegt wethouder William Dogger.

De jaarlijkse hoeveelheid kan én moet echt minder, volgens de wethouder. “Zeker nu we de komende jaren fors meer gaan betalen voor het verbranden van ons huisvuil door de belasting die het rijk hiervoor heeft ingevoerd. Dan is de buffer die we daarvoor als gemeente hebben snel weg en moeten we met zijn allen flink meer afvalstoffenheffing gaan betalen. Dat vinden we niet gewenst en daarom willen we nu echt toe naar die honderd kilo per persoon per jaar. Een financiële prikkel is daarvoor nodig. De praktijk leert dat mensen bereid en in staat zijn afval beter te scheiden als hen dat iets oplevert.”

Beperking

“We beginnen volgend jaar met een beperking van de regeling voor grof afval en tuinzakken”, vervolgt Dogger. “Zwolle heeft – vergeleken met andere gemeenten – een heel riant systeem. Je mag dagelijks gratis 250 kilo grof vuil aanbieden bij ROVA en het onbeperkt gratis aan huis laten ophalen. Zo veel is voor de meeste huishoudens helemaal niet nodig en het systeem werkt misbruik in de hand. Het is verleidelijk om bedrijfsafval gratis weg te brengen naar ROVA onder het mom van huisvuil. Ook zien we dat mensen van buiten Zwolle met een Zwolse milieupas hun afval gratis komen brengen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We gaan daarom de hoeveelheden die je gratis mag brengen verminderen.”

Tuinafval

Vanaf maart 2021 kunnen Zwollenaren daarom nog vijfhonderd kilo grof vuil per jaar gratis naar ROVA brengen en één keer per jaar het grof vuil aan huis gratis laten ophalen. Ook de regeling voor de witte zakken voor tuinafval is volgens de wethouder ruimer dan de meeste Zwollenaren nodig hebben. Vanaf volgend jaar kan ieder huishouden daarom nog maar twee keer per jaar (in voor- en najaar) gratis een volle zak tuinafval laten ophalen door ROVA.

Minima

B en w melden oog te hebben voor de effecten van de nieuwe regeling voor minima en huishoudens met luiers of incontinentiemateriaal, die bovengemiddeld veel restafval hebben. “Natuurlijk hebben wij ook nagedacht over wat dit betekent voor gezinnen die veel afval hebben door het gebruik van luiers of incontinentiemateriaal. Die kunnen daar zelf vrij weinig aan doen. We willen deze mensen niet straffen voor iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Daarom zoeken wij voor deze groepen naar compensatie, zodat ze niet aan het eind van het jaar hoeven bij te betalen”, aldus Dogger. “Ook handhaven we de huidige kwijtscheldingsregeling voor mensen die leven van een sociaal minimum.”

Belonen

Het college stelt voor om vanaf 2022 te beginnen met het belonen van afvalscheiding. Dogger: “Ieder huishouden betaalt de huidige afvalstoffenheffing, waarbij we vooraf bepalen hoe vaak een huishouden restafval aanbiedt. Iedereen die aan het eind van het jaar minder vaak de container aan de weg heeft gezet of een zak in de ondergrondse container heeft gegooid krijgt dan een deel van de afvalkosten terug. Huishoudens die vaker restafval aanbieden dan verwacht moeten aan het eind van het jaar bijbetalen.”

De gemeenteraad debatteert op 2 november over de voorstellen van het college. Als de raad er mee instemt, beginnen de gemeente en ROVA daarna een publiekscampagne om de Zwollenaren te informeren over wat er voor hen gaat veranderen.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59