Afbeelding
Erik-Jan Berends

Bestuur Openluchtbad Zwolle kijkt terug op bijzonder seizoen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Ook voor de Vereniging Openluchtbad Zwolle was 2020 een bijzonder jaar. “We kijken terug op een seizoen dat we niet snel zullen vergeten”, aldus voorzitter Rinette van der Vliet.

In het voorjaar ging Nederland op slot door het coronavirus. Later dan gepland en met de nodige maatregelen kon het Openluchtbad op 13 juni toch open. In nauw overleg met de gemeente heeft het bestuur samen met vaste vrijwilligers, de beheerders, een plan uitgewerkt. Bezoekcijfers werden doorgerekend, een online reserveringssysteem aangekocht, er zijn verwijsborden en posters gemaakt, instructies en roosters zijn bijgewerkt. Van der Vliet: “Kortom, het was een enorme klus.”

Beperkingen

Het plan werd tweewekelijks besproken en waar nodig bijgesteld. Hierdoor kon het Openluchtbad toch open, zij het met beperkingen. In de loop van het seizoen konden de maatregelen zelfs wat worden versoepeld. Ook het Winkeltje ging weer open. Al met al kijkt het bestuur terug op een bijzonder seizoen en is zij blij dat het bad toch open kon voor haar 3.321 leden die dit jaar hun abonnement hebben verlengd. Dat is iets minder dan de helft van het recordaantal leden van zevenduizend in 2019. Banenzwemmers hebben ruim dertigduizend reserveringen gemaakt, de last minute zwemmers niet meegeteld. Samen met alle bezoekende kinderen wordt het bezoekersaantal dit jaar geschat op zestigduizend.

Compensatie

Financieel gezien blijft het volgens Van der Vliet spannend, maar de Vereniging lijkt iets beter uit te komen dan gevreesd. Het bestuur gaat nog in overleg met de gemeente Zwolle over mogelijke compensatie. Het bestuur bedankt de trouwe leden, vrijwilligers en donateurs die dit jaar mogelijk hebben gemaakt. “Het was de moeite waard”, bevestigt de voorzitter. “Voor alle mensen die dit jaar niet konden komen vanwege het virus: we hebben jullie gemist. We kijken er naar uit om volgend jaar iedereen weer terug te zien, gezond en wel.”

Vereniging Het Openluchtbad is een rijksmonument uit 1933 dat wordt geëxploiteerd door de Vereniging Openluchtbad Zwolle. Iedereen kan lid worden van deze vereniging. Leden doen zes uur vrijwilligerswerk per seizoen. Zo onderhouden ze het bad met elkaar, al 28 jaar lang.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden