Afbeelding
Deltion College

Basisschoolleerlingen gaan programmeren als eerbetoon aan Leo Major

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 maken voor het vierde jaar op rij kennis met programmeren tijdens het event Programmeren met Scratch.

“Met het leren van een programmeertaal kun je niet vroeg genoeg beginnen”, stellen initiatiefnemers Deltion College, Vodafone – Ziggo, Hogeschool Windesheim en Stadkamer. In 2017 zijn zij begonnen met het organiseren van een programmeerevent voor de twee hoogste groepen van het basisonderwijs in de regio Zwolle. De kinderen en hun leerkrachten maken in tweetallen opdrachten en leren zo spelenderwijs de visuele programmeertaal Scratch. Door gekleurde blokken aan elkaar te koppelen, maken de leerlingen codeblokken voor onder meer animaties, spelletjes en rekenopdrachten.

Eerbetoon
Dit jaar is een bijzondere editie, want op dinsdagochtend 27 oktober gaan leerlingen uit Zwolle en Hardenberg online programmeeropdrachten maken over Leo Major, de dappere Canadese militair die de stad Zwolle op 14 april 1945 heeft bevrijd. Zo wordt het een eerbetoon aan Leo in het jaar waarin wordt gevierd dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd.

Wedstrijdshirt
De leerkrachten van de deelnemende scholen geven aan dat er veel talentvolle ‘Scratch leerlingen’ zijn, leerlingen die goed kunnen programmeren. De organisatie denkt dan ook dat er prachtige Scratch animaties worden gemaakt. Voor de mooiste animatie heeft PEC Zwolle / Regio Zwolle United een bijzondere prijs ter beschikking gesteld: een gesigneerd thuisshirt van PEC Zwolle met in de kraag de naam van Leo Major. PEC Zwolle eerde de bevrijder in eredivisieseizoen 2019-2020 door zijn naam in de kraag van het wedstrijdshirt te drukken. De PEC Zwolle-supporters namen het initiatief om de Canadese korporaal 75 jaar na de bevrijding op deze manier te eren.

Arbeidsmarkt
De basisschool leerlingen die nu in groep 7 en 8 zitten, betreden over ongeveer tien jaar de arbeidsmarkt. “Het is van groot belang dat we ze nu al enthousiasmeren voor de ontwikkelingen van vandaag en morgen, waaronder ‘computational thinking’. Dit is het creatief nadenken over het inzetten van digitale middelen om een probleem op te lossen. Iets wat vandaag de dag met alle snelle, technische ontwikkelingen steeds vaker een gewilde competentie is”, aldus de initiatiefnemers.

Programmeren met scratch wordt dinsdagochtend 27 oktober geleid met een live–stream vanuit een studio in het Deltion College.