Afbeelding
Eigen foto

Gemeenteraad wil weten hoe de gemeente Zwolle algoritmes gebruikt

Algemeen

ZWOLLE - Alle Zwollenaren moeten toegang krijgen tot begrijpelijke informatie over hoe de gemeente algoritmes gebruikt. Dat staat in de motie van GroenLinks-raadslid Lennart Hartman. De gemeenteraad nam deze week de motie unaniem aan.

De gemeente Zwolle werkt steeds meer met digitale systemen. Ambtenaren maken gebruik van ingewikkelde software en verzamelen steeds meer data. De systemen kunnen soms zelf leren en patronen herkennen. En daar aanbevelingen, besluiten of acties aan koppelen. Dit scheelt veel werk voor de gemeente en verbetert de dienstverlening.

Nadelen

Maar er zitten ook nadelen aan, vertelt Hartman: “Als er vooroordelen of fouten in het ontwerp van deze systemen sluipen, kan het bijvoorbeeld onbedoeld leiden tot discriminatie. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Door uit te leggen waarvoor de gemeente algoritmes gebruikt en hoe ze opgebouwd zijn, kunnen we dit controleren. Ook is het belangrijk dat we kunnen achterhalen of een computer of een persoon een besluit heeft genomen.”

Register

Hartman stelt een algoritme-register voor. Dit is een openbaar overzicht van welke zaken de gemeente volledig of deels geautomatiseerd heeft. Amsterdam en Helsinki hebben al zo’n openbaar algoritme-register ontwikkeld. Hartman ziet Zwolle graag volgen: “Mijn voorstel is om in Zwolle een algoritme-register ontwikkelen naar het Amsterdamse model. Alle Zwollenaren hebben recht op deze informatie.”