Van links naar rechts: Ina Kuper, Margreet Algera en Michiel van Willigen
Van links naar rechts: Ina Kuper, Margreet Algera en Michiel van Willigen Foto: Enrico Kolk

Testlocatie IJsselhallen open: ‘Blijf positief, behalve als je uit de teststraat komt’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Drie weken geleden wisten we zeker dat we het zouden doen”, zegt Margreet Algera, strategisch manager van GGD IJsselland. Samen met Michiel van Willigen, wethouder en voorzitter bestuur van GGD en Ina Kuper van Isala opende ze vanmorgen de L-testlocatie met snellere testen van de GGD in de IJsselhallen in Zwolle.

De test die hier uitgevoerd wordt, de zogeheten antigeentest, werkt met dezelfde methodiek als een zwangerschapstest. Het resultaat is er binnen een aantal uren. Voor zorgpersoneel blijft de PCR-test ook in de nieuwe locatie actief. “Want de antigeentest is nog niet gevalideerd voor mensen zonder klachten”, zegt projectmanager Mariska Drewes van de GGD.

Dat is de achtste testlocatie in de IJsselland-regio. Dat begon allemaal met een tent achter het gebouw van de GGD. Later volgden er in 2,5 week nog vier andere locaties, verspreid door de regio. “We waren een van de weinigen die kozen voor dichtbij en kleinschalig testen”, zegt Algera.

En dat had z’n gevolgen. Er waren tijden dat de helft van de mensen die zich lieten testen niet uit IJsselland kwamen. Nu is de testcapaciteit nog uitgebreider. Vanaf januari kan de IJssellandse GGD 5.000 testen per dag openen. De laatste dagen waren dat er 2.000 per dag.

Ina Kuper van de raad van bestuur van de Isala ziekenhuizen noemt de werkwijze van de GGD ‘bewonderenswaardig’. “Ik weet dat er veel kritiek is, maar overal waar in zo’n korte tijd veel neergezet wordt, zal niet alles perfect gaan. Dit is een enorme krachtsinspanning.”

Er zijn in totaal tien teststraten, waarvan er in eerste instantie vijf gebruikt worden. Mocht het nodig zijn, dan schaalt de GGD op en komen alle straten in gebruik. In totaal zijn er uiteindelijk 160 voltijdsbanen gekoppeld aan de testlocatie in de IJsselhallen.

Wethouder Michiel van Willigen is daar blij mee. “We moeten zorgen dat, als mensen willen testen, dat ook kan. Die capaciteit moeten we op orde houden.” Hij sluit de opening af met een kwinkslag: “Blijf positief, behalve als je uit de teststraat komt.”

Van links naar rechts: Margreet Algera, Michiel van Willigen en Ina Kuper
Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden