Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Winkeliers en klanten zijn blij met ‘nieuwe’ Diezerbrink

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Er is mooi werk geleverd, het is prachtig gedaan.” Annet Kroes, voorzitter van de winkeliersvereniging Diezerbrink is vol lof over de herinrichting van de Brink en het eerste deel van de Thomas a Kempisstraat.

Wie het winkelgebied bezoekt, zal snel merken dat er het nodige is veranderd. “Na Pasen is het werk begonnen”, memoreert Kroes. “In de loop van november was dit gedeelte klaar. De aannemer gaat in maart aan de slag met het laatste stukje Thomas a Kempisstraat en de Vechtstraat. Die fase moet dan november volgend jaar klaar zijn.” Gedurende de eerste fase is er heel wat gebeurd. Kroes: “De rotonde bij de Brink is eruit en heeft plaatsgemaakt voor een soort S-bocht, waardoor de snelheid eruit gaat. Verder is de Thomas a Kempisstraat versmald en is een nieuwe riolering voor hemelwater aangelegd. De stoepen zijn verbreed en er is meer groen in de straat gekomen. Een deel is al beplant, de rest komt in april.”

Bomen bij het Kruidvat die niet goed in de grond stonden zijn vervangen door nieuwe en het gebied heeft meer plekken gekregen om de fiets te stallen. Het aantal parkeerplaatsen aan de weg is verminderd, maar de parkeerplaatsen aan het Streekien, Berkumhof en achter de Coop bieden volgens Kroes ruim voldoende plekken voor het winkelende publiek. “Die zijn ook fijner bereikbaar nu de steegjes er naartoe zijn opgeknapt. Mooi is verder dat de kinderkopjes die bij de rotonde op de Brink lagen, zijn hergebruikt in de stoep. De winkeliers mogen tot een meter van de gevel handel plaatsen; de kinderkopjes geven de grens aan. Verwijderde stoeptegels zijn terug geplaatst in een kadewand die bij hoogwater het woon- en winkelgebied moet beschermen.”

Bezoekers van de Diezerbrink reageren ook erg enthousiast, volgens de voorzitter. “Pas zei iemand tegen me ‘het is hier veel ruimtelijker en daarmee mooier dan in de Diezerstraat’. Je wandelt hier nu gemakkelijker door de straat en omdat de straat hier en daar verhoogd is aangelegd, wordt er minder hard gereden. Iemand anders zei me ‘het was eerst een snelweg met winkels en het is nu een winkelstraat’. Het verblijfsklimaat is écht verbeterd.” Nu het winkelgebied is opgeknapt, merkt Kroes bovendien dat nieuwe ondernemers weer gemakkelijker leegstaande en vrijkomende panden betrekken.

“We zijn hier al jaren mee bezig”, vervolgt ze. “De gemeente had deze wijk niet op haar netvlies. De binnenstad, als vanzelfsprekend, wel en Assendorp ook meer. Diezerbrink hoorde er niet bij. Begin 2017 hebben we de gemeente uitgenodigd om te komen kijken. In de tussentijd zijn er veel plannen geweest, waarvan er ook veel zijn afgeschoten. Uiteindelijk zijn we gezamenlijk gaan praten met pandeigenaren, winkeliers, bewoners en de gemeente. Dat heeft tot dit positieve resultaat geleid.”

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40