Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

‘Zwollenaren zijn tevreden over hun stad en buurt’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zwollenaren zijn erg positief over hun woonplaats. Ze geven Zwolle als geheel een mooie 7,9. Meer dan de helft van de bewoners (52 procent) geeft aan dat ze verwacht dat de stad zich in de toekomst positief blijft ontwikkelen.

Deze cijfers komen uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2020 van de gemeente Zwolle. Exact 10.597 inwoners van 18 jaar en ouder vulden de vragenlijst in. Het onderzoek werd in januari en februari van dit jaar uitgevoerd.

Tevreden

Het college van burgemeester en wethouders is zeer tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. “De uitkomsten bevestigen weer dat Zwolle een heel prettige stad is om te wonen, werken en recreëren. Dat blijkt onder andere ook uit de toename naar 85 procent van de inwoners dat tevreden is over de kwaliteit van leven", aldus wethouder wijkgericht werken Michiel van Willigen. "Toch geven deze uitkomsten geen reden om achterover te leunen en niks te doen. Er zijn altijd verbeterpunten, daarom gaan we aan de hand van de uitkomsten in gesprek met onze partners en inwoners om de opgaven voor de komende jaren te formuleren."

Mening

Sinds 1995 worden elke twee jaar inwoners gevraagd om hun mening te geven over hun buurt op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, fysieke en sociale aspecten. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om de activiteiten voor de stad aan te passen of te verbeteren. Het onderzoek werd gedaan voordat Corona uitbrak. In de wijkgesprekken met partners en inwoners wordt hiermee rekening gehouden, meldt de gemeente.

Scores

De resultaten op stadsniveau verschillen niet veel van de uitkomsten in 2018. Op buurt- en wijkniveau zijn er ten opzichte van 2018 wel andere resultaten. Over de gehele linie beoordelen Zwollenaren de leefbaarheid in hun buurt met een 7,6, een zelfde score als in 2018. Het meest voorkomende buurtprobleem is volgens de inwoners dat er te hard wordt gereden. De score voor veiligheid in de buurt is iets gezakt: nu een 7,4, in 2018 een 7,5.

Onderhoud

De tevredenheid over het onderhoud en beheer van de fysieke voorzieningen is in 2020 gelijk gebleven aan 2018, waarbij de tevredenheid over de straatverlichting het grootst is (79 procent). Ook is de populariteit van de woningen en de woonbeleving toegenomen. Als het om gezondheid gaat, zegt 57 procent van de inwoners elke week minstens één keer te sporten. Hiervan spant 55 procent zich elke week 2,5 uur matig tot zwaar intensief in. Deze en andere uitkomsten zijn in het geheel na te lezen via www.zwolle.nl/bvb2020.

Webinar

Op donderdag 17 december aanstaande wordt er tijdens een webinar uitleg gegeven over de systematiek achter het onderzoek en hoe de data gebruikt kunnen worden. Iedereen die hiervoor interesse heeft kan zich aanmelden via www.zwolle.nl/smarktsessies. Een paar dagen voorafgaand aan het webinar wordt de link gemaild. Het webinar begint om 14.00 uur en is om 15.15 uur afgelopen.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14