Afbeelding
Foto: Eigen foto

Studenten fietsen 450 kilometer door het land voor onderzoek naar alvleesklierkanker

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Shiva, een damesdispuut van studievereniging Vestuvalo, gaat in maart 450 kilometer fietsen voor alvleesklierkankeronderzoek. De leden hopen 4.000 euro op te halen met de fietstocht. Het dispuut zet zich al in voor goede doelen sinds het in 1991 is opgericht.

Studievereniging Vestuvalo hoort bij de Calo, waaronder de sport-gerelateerde opleidingen van Hogeschool Windesheim vallen. Shiva is weer een dispuut (gespreksgroep van studenten, red.) van de studievereniging. De dames van het dispuut fietsen op 19, 20 en 21 maart alle provincies door: van de heuvels in Limburg tot de vlaktes in Flevoland. Het idee voor deze fietstocht kwam van een aantal leden die erg graag wielrennen. In verband met corona kunnen de vijftien dames niet samen fietsen, maar daar hebben ze volgens Iris van Oosten, lid van Shiva, al wel een simpele oplossingen voor: “We kunnen prima in groepjes op weg.” 

Doelen

Elk jaar zetten de dames van Shiva zich in voor een ander goed doel. “We kiezen altijd een doel of stichting waarvan we geloven dat het geld echt op de juiste plek terecht komt”, vertelt Iris. Dit jaar hebben ze gekozen om geld in te zamelen voor Support Casper, een stichting die onderzoek doet naar alvleesklierkanker. Iris vertelt waarom ze zich dit jaar voor dit doel gaan inzetten. “We hebben voor deze stichting gekozen omdat de tante van een van onze leden aan alvleesklierkanker is overleden. We hebben toen wat research gedaan en zagen dat de kans om te overleven bij deze vorm van kanker heel erg klein is. Het leek ons daarom belangrijk om dit jaar geld in te zamelen voor het onderzoek dat die stichting doet.”

Corona 

Normaal houdt Shiva veel meer activiteiten, bijvoorbeeld een bingo of ze houden een groot feest. “Door corona kan dit niet doorgaan”, vertelt Iris. “Omdat er dit jaar weinig mogelijk is in verband met corona hebben we ervoor gekozen om één grote actie te doen.” Natuurlijk houden ze rekening met corona maar ze hopen dat de situatie in maart inmiddels is veranderd. “We gaan ons zeker weten wel aan de regels houden maar als het mag, dan gaan we met z’n allen natuurlijk.”

Vrijwilligerswerk

De dames van Shiva doen naast inzamelingsacties ook vrijwilligerswerk. “Wij vinden het belangrijk om ons in te zetten voor goede doelen. Dit doen we op verschillende manieren. Vooral door actief bezig te zijn. Wij steken onze handen graag uit de mouwen. Zo hebben wij bijvoorbeeld kleding opgehaald voor vluchtelingen”, aldus Loes.

Sportvereniging

Shiva’s acties zijn wel vaker sport-gerelateerd omdat alle leden een sportopleiding doen. Sporten vinden ze dus allemaal leuk. “Vorig jaar deden we een triatlon en we hebben ook een keer de Elfstedentocht gefietst voor het goede doel. Dat was ook zo’n 240 kilometer op een dag”, vertelt Iris. Het klinkt heel heftig voor iemand die dat niet gewend is maar voor de dames is dit juist ontzettend leuk. “Zo worden er wel vaker sportactiviteiten gedaan. We komen natuurlijk van de Calo, dat is de sportopleiding dus we zijn allemaal heel sportief.”

Sponsoring

Shiva heeft bij vorige acties al grote bedragen bij elkaar kunnen sprokkelen. “Voor ALS hebben wij 3431,05 euro opgehaald. Dit is het hoogste bedrag dat we ooit bijeen hebben gebracht. Hopelijk gaan wij hier overheen met deze actie.” Het dispuut hoopt in maart, wanneer ze gaan fietsen, dit record te verbreken. “Alle kleine beetjes helpen”, vertelt Loes Wiersma, lid van Shiva. 

Helpen

Er zijn een Instagram en een Facebookpagina gemaakt genaamd ‘Tourdushiva’. Daarop kan men alle vooruitgang en voorbereidingen volgen. Op die pagina’s wordt ook de ‘gofundme’, waarop men geld kan doneren, gedeeld. “We hebben Facebook en Instagram aangemaakt zodat mensen op de hoogte kunnen blijven van onze voorbereidingen en andere acties. Via die media kunnen we laten zien dat we ons echt inzetten. Zo kan je ook een beter beeld krijgen van wat we doen.”