Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Inwoners van Zwolle geven commentaar op de Omgevingsvisie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Inwoners van Zwolle hebben de afgelopen weken meegedacht en gepraat over de toekomst van de stad. De ontwerp-Omgevingsvisie was de basis voor deze bijeenkomsten. Tijdens de ‘Tour de Zwolle’ kwamen volgens de gemeente allerlei onderwerpen aan de orde.

“Van buitengeluk tot nieuwe woningen. En van duurzame energie tot bereikbaarheid. Inwoners hebben laten weten wat ze belangrijk vinden en waar de toekomstvisie verbeterd en aangescherpt kan worden. Waardevolle bijdragen”, vindt het Zwolse college van burgemeester en wethouders. “Het zijn bijdragen die belangrijk zijn voor het afmaken van deze Omgevingsvisie, maar ook zaken waarmee we binnenkort al aan de slag kunnen.”

Completer

“Daar zijn we heel blij mee”, vertelt wethouder Ed Anker. “Via de ‘Tour de Zwolle’ willen we de Ontwerp-Omgevingsvisie beter en completer maken. Al die gesprekken hebben mooie feedback en inzichten opgeleverd.” Voor inwoners zijn vijf online gebiedsbijeenkomsten georganiseerd en vier online themabijeenkomsten om mee te denken over Zwolle in 2030. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met ruim dertig organisaties binnen en buiten de gemeente zoals wijkverenigingen, plaatselijk belangen, de jongerenraad, het SOOZ en het Concilium.

Online

Vanwege de coronamaatregelen moesten alle bijeenkomsten online plaatsen vinden. Daarnaast zijn er ook allerlei telefoongesprekken gevoerd. Wethouder Ed Anker: “Het liefst zouden we natuurlijk echt bij elkaar komen, maar vanwege de coronamaatregelen was dit niet mogelijk. Ondanks dat het voor Zwollenaren en voor ons wennen was om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan, hebben inwoners op allerlei manieren laten weten hoe ze de toekomst van hun thuis zien.” Wat volgens de gemeente vaak naar voren kwam, is dat Zwollenaren hun groene buitenruimte erg waarderen en dat dit niet ten koste mag gaan van woningbouw of duurzame energie. Zo stelde een deelnemer de vraag: ‘Wat zonnepanelen betreft, is er al gekeken naar de daken van alle 'blokkendozen' op bijvoorbeeld Hessenpoort en schoolgebouwen? In plaats van het opofferen van land en water?’

Zienswijzen

Afgelopen zomer lag de ontwerp-Omgevingsvisie ter inzage. Toen zijn er ook al tweehonderd zienswijzen ingediend. De indieners van de zienswijzen krijgen in januari een reactie op de aangedragen suggesties en ideeën.

Nu de Tour de Zwolle is afgerond, wordt er een definitieve Omgevingsvisie geschreven. “Eén van de belangrijke aandachtspunten uit de online bijeenkomsten en gesprekken is het belang van de Zwolse kwaliteit van de leefomgeving. Deze willen Zwollenaren heel graag behouden en mag niet verloren gaan door de groei van de stad. Deze zorg van Zwollenaren hebben we gehoord”, zegt Anker.

Randvoorwaarde

“De kwaliteit van Zwolle, in de breedste zin van het woord, is een randvoorwaarde om als gemeente verder te kunnen groeien. En tegelijkertijd biedt de groei de mogelijkheid om de kwaliteit van de stad te versterken. ‘Meer Zwolle’ betekent dus niet alleen meer woningen, maar ook meer kwaliteit toevoegen om Zwolle nog mooier en leefbaarder te maken. Met dat in gedachten wordt de Omgevingsvisie in het nieuwe jaar aangepast.” Waarschijnlijk buigt de gemeenteraad zich in het voorjaar van 2021 over de Omgevingsvisie.

Zie voor meer informatie over de Zwolse Omgevingsvisie www.zwolle.nl/omgevingsvisie.