Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Studenten Windesheim zijn blij dat hogeschool voor maatwerk kiest

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) is blij met de doorstroomproef van Hogeschool Windesheim. In plaats van studenten die moeite met de opleiding ondervinden weg te sturen, besluit de hogeschool om maatwerk toe te passen

Hogeschool Windesheim is het eens met de landelijke oproep tot het schrappen van het Bindend Studie Advies (BSA). Ze is daarom begonnen met een doorstroomproef. Dit houdt in dat er een maatwerkpakket mogelijk is bij het niet behalen van de norm (minimaal 54 van de 60 studiepunten in het eerste jaar). Op dit moment is het nog zo dat studenten bij het niet behalen van de norm de opleiding definitief moeten verlaten. Dit leidt er vaak toe dat een student dezelfde opleiding opnieuw begint aan een andere hogeschool. Dit systeem zorgt echter enkel voor meer vertraging en dus meer studieschulden voor studenten.

Verbannen

In het nieuwe systeem wordt er gekeken of het mogelijk is om toch al te beginnen met het volgende jaar terwijl er onder begeleiding nog vakken uit het eerste jaar worden afgerond. Daarnaast is het zo dat ook studenten die onder deze ‘'maatwerknorm’ uitkomen niet meer permanent verbannen worden van de hogeschool. Zij mogen opnieuw beginnen in het eerste jaar.

Vertraging

Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle meldt blij te zijn met deze ontwikkeling. ''Het uitsluiten van een opleiding zorgt er niet voor dat studenten het niet elders alsnog proberen. Dit forceert studenten die hun specifieke opleiding willen volgen alleen naar een andere hogeschool. Met als gevolg: het opnieuw leren kennen van hun school, standaard een jaar vertraging oplopen en mogelijk verhuizen naar de stad van de nieuwe school.''

Doormodderen

De cijfers van de proef moeten nog worden bekendgemaakt, maar Windesheim geeft al aan dat 20 procent van de eerstejaars nog steeds uitvallen, ook als ze niet weg hoeven. Dit betekent dat studenten die uiteindelijk toch niet bij hun opleiding passen, ook zonder BSA niet oneindig doormodderen.