Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Nieuwe rolstoelfiets geeft bewoners IJsselbolder meer vrijheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Ik zag m’n zus zó genieten toen ik haar op de rolstoelfiets zag”, begint Gre Schepers enthousiast haar verhaal. Dat moment was voor haar aanleiding om een actie op te zetten voor vervanging van de oude rolstolfiets van de Frion-locatie IJsselbolder. En met succes, want als alles meezit staat er begin volgend jaar een gloednieuwe.

Schepers nam samen met personeelslid Karin Schuttevaar het initiatief en begon afgelopen zomer met het aanschrijven van bedrijven voor donaties. “Ik kreeg steeds als reactie dat ze het liever aan corona gerelateerde projecten gaven. Ik dacht, oh, ik zit met m’n actie helemaal in de verkeerde periode. Een crowdfundactie op internet leverde een mooi bedrag op, maar helaas niet genoeg.” Toen werd ze door vrienden gewezen op het Zwolse fonds De Gasthuizen. Daar kreeg ze snel reactie en genoeg geld om tot aanschaf over te gaan.

Beperking

Bij de IJsselbolder wonen mensen met een verstandelijke en meervoudige beperking. “Zij zitten door corona al negen maanden binnen”, vertelt Schepers. “Ze kunnen verder niets, niets gaat door. Ze kunnen, voor zover mogelijk, alleen fietsen en wandelen. Toen ik mijn zus daarvan zo zag genieten, vroeg ik me af waarom ik niet eerder met deze actie was begonnen. Ook andere cliënten vinden een ritje met de rolstoelfiets hartstikke fijn.”

Lenen

De nieuwe rolstoelfiets is bestemd voor de groepen 35-6 en 35-7 van de IJsselbolder. Daar wonen veertien cliënten, waarvan acht in een rolstoel zitten. Schepers: “De andere groepen mogen de rolstoelfiets natuurlijk lenen, maar hij blijft bij de groep. Ik denk ook dat als je zo’n fiets zelf aanschaft, er zuiniger mee wordt omgegaan. Die ervaring heb ik ook met een tovertafel die we een aantal jaren geleden hebben gekocht.”

Koffie

Personeel, vrijwilligers en familieleden kunnen straks met de rolstoelfiets op pad. “Wat heerlijk toch als ze bijvoorbeeld zo even naar het winkelcentrum kunnen fietsen om daar een kop koffie te drinken”, stelt Schepers zich al voor. “Ik ga met Karin kijken welke fiets het meest geschikt is om aan te schaffen. Het zou heel fijn zijn als die er in januari of februari is.”

Financiering

Gre Schepers kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.