Afbeelding
Foto: Eigen foto

‘Jaarwisseling in regio IJsselland verloopt relatief rustig’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Veiligheidsregio IJsselland kijkt terug op een relatief rustige jaarwisseling zonder noemenswaardige incidenten. In Zwolle werden 52 incidenten gemeld en negen incidenten waar de brandweer aan te pas moest komen.

Via een database zijn alle incidenten en uitrukken van de brandweer te vinden. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst voor alle 25 veiligheidsregio’s op dezelfde manier. De jaarwisseling in IJsselland bleek voor de brandweer relatief rustig. In de hele regio was er volgens Veiligheidsregio IJsselland sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. “De samenwerking tussen de hulpdiensten was goed. Wij hebben geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.” In de regio IJsselland is het carbidschieten erg populair. De regio is aangesloten bij de BOCK campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller).”

Data

Ieder jaar wil heel Nederland op 1 januari weten hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling. Al jarenlang moeten de woordvoerders van Brandweer Nederland de cijfers handmatig berekenen om op 1 januari antwoord te geven op die vraag. Naast het feit dat deze handmatige werkwijze tijdrovend is, levert deze werkwijze informatie op die onderling niet te vergelijken is, omdat er geen eenduidige, landelijke definities worden gehanteerd. Ook verschillen de tijdsvakken waarin de incidenten gemeten worden per veiligheidsregio.

Meldingen

Daarom is in opdracht van Brandweer Nederland een methode ontwikkeld die inzicht geeft in de nieuwjaarincidenten met uniforme rekenregels. De gegevens over het aantal en soort meldingen tussen 31 december 2020 00.00 uur en 1 januari 2020 08.00 uur (32 uur) worden gepubliceerd op https://kerncijfers.ifv.nl/dashboard/kerncijfers-veiligheidsregio-s/kerncijfers-nieuwjaarsincidenten/. Omdat iedere veiligheidsregio in het verleden aantallen incidenten aanleverde volgens andere definities en tijdsperioden, zijn de cijfers van de komende jaarwisseling niet één op één te vergelijken met de cijfers van voorgaande jaarwisseling.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden