Afbeelding
Foto: Eigen foto

Wooncoach moet zelfstandig wonen in Zwolle beter mogelijk maken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het proefproject ‘Wooncoach Zwolle’, een initiatief van woningcorporatie Openbaar Belang, begint in januari 2021. Hiermee wordt zelfstandig wonen - en meedoen in de maatschappij - beter mogelijk gemaakt voor mensen die nu nog beschermd wonen, ‘bankhoppen’ of in maatschappelijke opvang zitten. 

De proef in Zwolle begint met tien nieuwe bewoners. Zij gaan een woning van Openbaar Belang huren én krijgen daarbij een Wooncoach. “De medewerking van de coach is een voorwaarde voor het huurcontract en wordt hierin ook opgenomen”, legt Openbaar Belang uit. “De Wooncoach levert geen zorg en is een onafhankelijk persoon. Van belang is dat de Wooncoach de bewoner activeert om de regie over zijn of haar leven op te pakken. Hierdoor bereiken we dat deze bewoners niet langer tussen wal en schip vallen.”

Problemen

De proef is een samenwerking tussen woningcorporatie Openbaar Belang, de gemeente Zwolle en MEE IJsseloevers. Eén van de vragen is hoe je als bewoner in de wijk komt en - al dan niet gesteund door buurtbewoners – weer kunt meedoen in de maatschappij. “Hoe pas ik mij aan op mijn omgeving en hoe voorkom ik dat er problemen ontstaan?” Met preventieve begeleiding bij het zelfstandig wonen, speelt Openbaar Belang hierop in. De corporatie stelt in dit proefproject extra woningen beschikbaar voor bewoners die nu nog in een beschermde of niet-zelfstandige woonsituatie zitten.

Ondersteuning

Dit gebeurt in combinatie met begeleiding door een Wooncoach vanuit MEE IJsseloevers. Zo moet de kans op succesvol zelfstandig wonen groter maken. Deze proef past bij de visie van de drie partijen om hulp en ondersteuning zoveel mogelijk in het gewone leven van inwoners te bieden. Dichtbij of in huis, en zo licht als mogelijk is.

Mix

Voor al haar wooncomplexen heeft Openbaar Belang beoordeeld waar meer variatie van bewoners kan komen. Hierdoor moet vervolgens een goede, leefbare buurt ontstaan. Op basis van deze zogenaamde ‘magische mix’ ontstaan volgens de corporatie toekomstbestendige wooncomplexen en komen nieuwe mensen bewust in een bepaalde woning en buurt te wonen.

Uitdagingen

Niet alle nieuwe bewoners lukt het om direct zelfstandig ergens te gaan wonen, stelt Openbaar Belang. “Soms zijn er uitdagingen die moeten worden aangegaan of vindt iemand het lastig om te bedenken hoe je met je buurtgenoten om moet gaan. Dan is het prettig als er iemand is die daarbij kan helpen: de Wooncoach.” De corporatie is daarom gaan samenwerken met de gemeente Zwolle en MEE IJsseloevers. Met de inzet van een Wooncoach moet het zelfstandig wonen makkelijker worden voor de bewoner, maar ook voor de bewoners er omheen. De Wooncoach houdt de bewoner in beeld, is de persoonlijke vraagbaak van de bewoner op het vlak van goed huurderschap en betrekt zijn naaste(n), fungeert als vertrouwenspersoon en helpt een goede buurman/buurvrouw te zijn.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 2 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden