Afbeelding
Foto: Eigen foto

Ziekenhuis Isala Zwolle begint woensdag met vaccineren personeel

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Als alles volgens plan verloopt, krijgt de eerste medewerker van ziekenhuis Isala in Zwolle woensdagmiddag het COVID-19 vaccin toegediend. Isala krijgt voor de vervroegde vaccinatie van het zorgpersoneel voor haar regio 2.100 vaccins geleverd.

“Als ziekenhuis zijn we heel blij dat we vroeger kunnen beginnen”, reageert voorlichter Gerben Hart. “Al kunnen we met dit aantal vaccins nog lang niet iedereen inenten. Het is nu echt eerst voor de frontmedewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp, de COVID-afdeling, de ambulance en de COVID-helikopter. Dit zijn functies die essentieel zijn voor de voortgang van de zorg.”

Verdeelsleutel

Isala ontvangt de vaccins van BioNtech/Pfizer voor verdeling in haar ROAZ regio (Gelre ziekenhuizen, Deventer ziekenhuis, Isala, Ziekenhuis St Jansdal en Saxenburgh Medisch Centrum). De vaccins worden gekoeld bij Isala geleverd en direct verder verspreid onder de ziekenhuizen in de regio. De verdeling gaat via een landelijk afgesproken verdeelsleutel op basis van het aantal intensive care-bedden en het aantal COVID-verpleegbedden.

Druk

Ziekenhuis Isala kan volgens de voorlichter de druk nog goed aan, al ziet hij het ziekteverzuim onder het personeel wel wat oplopen. “Er zijn medewerkers die zelf corona krijgen of anderen die in quarantaine moeten. Het personeel staat ook al lange tijd onder druk en werkt meer uren. Maar we krijgen de roosters nog rond.”

Afschalen

Hoewel de zorg al wel is afgeschaald, kunnen de kritische operaties nog doorgaan, bevestigt Hart. “Het afschalen is echt nodig om personeel beschikbaar te houden voor de COVID-zorg. De acute zorg gaat ondertussen wel gewoon door als ook, in tegenstelling tot in de eerste golf, de poliklinische afspraken.”

In ziekenhuis Isala, waar de COVID-zorg voor de regio is geconcentreerd, liggen dinsdag 57 corona-patiënten, waarvan zeventien op de intensive care. “Dat aantal verschilt natuurlijk per dag”, nuanceert Hart. “De laatste dagen is het vrij stabiel. We hopen uiteraard dat het niet erger wordt.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59