Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar aan minister Grapperhaus: ‘binnenkort maak ik je af'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 37-jarige Zwollenaar is woensdag veroordeeld voor het met de dood bedreigen van minister Ferd Grapperhaus. Ercan Y. kreeg een maand voorwaardelijke celstraf en een boete van 500 euro na het versturen van een fax vol dreigende taal.

“Binnenkort maak ik je af!”, schreef Y. de minister in een fax-bericht op 8 mei 2019. De minister, die hij in de tekst 'hoerejong' noemt, moest oppassen want “je kop wordt er af gemaaid”. Nadat de fax binnenkwam op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag werd direct aangifte gedaan. Maar van wie was de fax afkomstig? Deze bleek via internet verstuurd met een programma van het Amerikaanse Hellofax. Via een rechtshulpverzoek kwam meer informatie over de verzonden fax binnen.

‘Kattenkwaad’

Daarna klopte de politie op de deur bij de woning van de moeder van Y. waar hij tot november vorig jaar nog verbleef. Y. is vermoedelijk verhuisd naar Oostenrijk, zei de officier van justitie. De man bekende de fax verstuurd te hebben. Maar het was 'kattenkwaad' en 'een schreeuw om hulp', zei hij de agenten. Hij doelde op een mogelijk psychische stoornis. Deze is echter niet vastgesteld omdat hij onbereikbaar was voor het doen van onderzoek.

Serieus

Een dergelijke bedreiging wordt meteen serieus genomen, zei de officier. Y. kreeg in juni vorig jaar nog een boete van 600 euro opgelegd voor het discrimineren van een ambtenaar van de gemeente Zwolle. “Ik wil niet door een buitenlander geholpen worden”, beet hij de ambtenaar in het Stadskantoor destijds toe. “Als buitenlander heb jij geen verstand van zaken.” Y. werd het pand uitgezet. Het bedreigen van politici is schering en inslag in dit land, meent het Openbaar Ministerie, en moet gestopt worden. Y. kan het wel kattenkwaad noemen, maar de minister kan niet weten in hoeverre deze bedreiging daadwerkelijk ten uitvoer wordt gebracht, zei de officier.

Daarom vroeg de officier om twee weken voorwaardelijke celstraf naast een boete van 500 euro. De politierechter ging mee in de boete, maar legde een hogere voorwaardelijke celstraf op.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden