Afbeelding
Foto: Eigen foto

ChristenUnie Zwolle stelt vragen over snel oplopende onderwijsachterstanden

Algemeen

ZWOLLE - Door de uitbraak van het coronavirus konden leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo halverwege 2020 een lange periode niet naar school. De ChristenUnie (CU) Zwolle maakt zich grote zorgen over de ontstane kansenongelijkheid die ze een stille ramp noemt.

Het onderwijs is, met steun van de gemeente, in Zwolle met een bewonderenswaardige inspanning met online onderwijs begonnen en heeft opvang voor kwetsbare leerlingen geregeld, stelt de CU. “Ook nu, vanaf december, krijgen de meeste leerlingen weer op afstand les en dat zal helaas nog langer, in ieder geval tot 9 februari, duren.”

Achterstanden
Jacob Raap: “De effectiviteit van online onderwijs en de mate waarin ouders hun kinderen kunnen helpen, verschilt nogal. Bij een deel van de leerlingen groeien daardoor de achterstanden met iedere dag dat deze situatie voortduurt. De kansenongelijkheid neemt sterk toe. Ook is er bij een deel van de leerlingen sprake van afhaken. Zij verliezen ritme en regelmaat nodig om te leren, hun motivatie om de lessen digitaal bij te wonen etc. Het leerproces stopt en is bijna niet meer op gang te brengen.”

Vragen
De ChristenUnie vindt dat de handen ineen moeten worden geslagen om de door corona groeiende kansenongelijkheid in het funderend onderwijs in Zwolle op de korte én lange termijn aan te pakken. Om die reden heeft de ChristenUnie hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.